🔹Suudi Arabistan’ın 2026 yılının ilk çeyreğindeki bütçe açığı, geçen yılın aynı döneminin iki katından fazla ve 2025’in son çeyreğinden yaklaşık üçte bir daha fazla olmak üzere 125,7 milyar riyal (33,5 milyar dolar) seviyesine yükseldi.
🔹Petrol gelirlerindeki düşüşün ana nedeni, Hürmüz Boğazı’nın fiilen kapanmasıdır.
🔹İlk çeyrek bütçesi, devlet harcamalarının %20 artarak 386,7 milyar riyale çıktığını, petrol gelirlerinin ise %3 azalarak 144,7 milyar riyale düştüğünü gösteriyor.
🔹Suudi yetkililer geçen Aralık ayında 2026 yılı için toplamda sadece 65 milyar riyal bütçe açığı öngörmüştü. Ekonomik kaynaklar bölümündeki harcamalar %52, askeri harcamalar %26 ve altyapı harcamaları %26 artmıştır.
🔹Petrol dışı gelirler %2 artarak petrol satışlarındaki düşüşün bir kısmını telafi etti. Suudi Arabistan, Doğu-Batı boru hattı aracılığıyla ihracatının bir kısmını Kızıldeniz’deki Yanbu limanına yönlendirebilmiş olsa da, Hürmüz Boğazı’ndaki iki aydan uzun süren geçiş durması ülke ekonomisine ağır darbe vurmuştur.
