Hz. Yunus’un Duası

Hz. Yunus’un bu duasını (Enbiya/87) her kim darda olduğunda söylerse Allah onun tüm sıkıntılarını giderir.
Allah ise Hz. Yunus’un samimi duasına karşılık onu mucizevi bicide kurtarmıştır.
“Biz de duasını kabul ile icabet ettik, kendisini üzüntüden kurtardık. İşte biz iman edenleri böyle kurtarırız” (Enbiya Suresi, 88)
Hz. Yunus’u Allah daha sonra da itaatli bir kavmin başına geçirmiştir.
Biz Yunus’u yüz bin veya daha çok insana peygamber olarak” gönderdik. O zaman ona iman ettiler de biz onları bir zamana kadar yaşattık” (Saffat Suresi, 147, 148)
Bediüzzaman Birinci Lem’a’da “Lailahe illa ente subhaneke inni kuntu minezzalimin” “Senden başka ilah yoktur. Seni her türlü noksandan tenzih ederim. Gerçekten ben kendine zulmedenlerden oldum(Enbiya/87) duasının sırlarını açar.
Üstad Bediüzzaman dünyamızı Hz Yunus’un denizinin yerine koyar. Nefsimizin heveslerini de balığa benzetir.
Hz. Yunus hatasını anlamış, pişmanlık duymuş ve”. Gerçekten ben kendine zulmedenlerden oldum” itirafında bulunmuştur. Sonuçta aleyhine ittifak eden fırtına dinmiş, deniz durulmuş, gece parlak bir ayla aydınlanmış, balık bir denizaltı gibi ona hizmet vermiş ve bir de selametli bir kıyıya getirilip bırakılmıştır.
Bediüzzaman aynı şekilde bizim de, çalkantılı dünya denizinden, tehlikeli hevesat balığından ve bizce meçhul ve karanlık olan geleceğimizden Rabbimize sığınmamızı ve Hz. Yunus gibi pişmanlık ve itirafta bulunmamızı istiyor. Kurtuluşumuzu buna bağlıyor. Ayrıca İçinde ulunduğumuz durum Hz. Yunus’unkinden yüz bin kat daha tehlikelidir çünkü onu yutan balık en fazla hayatına mal olurken bizi yutan balık ebediyetimizi mahvetmek üzeredir.
Özellikle Akşam namazından sonra bu duanın okunması tavsiye edilmiştir
(M. Ahzab,Muh,54)