İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, milletlerin geri kalmışlığının temelinde, bu milletlerin yer altı ve yerüstü kaynaklarını sömüren devletlerin sömürge anlayışının bulunduğunu ve bu milletleri sömürenlerin, bu milletlere verdikleri hasarların bedelini ödemeleri gerektiğini söyledi.
İstanbul’da düzenlenen BM En Az Gelişmiş Ülkeler Oturumu’na katılan Ahmedinejad, dünyada geri kalmışlığın sebeplerine değinerek, geçmişte ve halihazırda sürmekte olan tek kutuplu dünya düzeninin milletlerin gelişmesini engellediğini vurgulayarak, sömürüden dolayı geri kalmış milletlerin uğradıkları hasarların tespiti ve bunun ödenmesi için bağımsız bir heyet oluşturulmasını istedi.
Ahmedinejad, birkaç ülkenin diğer ülkeler ve milletler üzerindeki siyasi ve ekonomik tutumunun milletlerin lehine olacak şekilde adilce düzeltilmesi gerektiğini kaydederek, sultacıların her türlü siyasi ve askeri müdahalelerinin yasaklanması gerektiğini dile getirdi.
Ahmedinejad, kapitalist sınıfa bağlı olmayan bağımsız ülkelerden güçlü bir teşkilatın kurulmasını isteyerek, bu teşkilatın asıl görevinin, devletlerin merkez bankaları ile varlıklarını doğru şekilde inceleyerek kağıt üzerinde milletlerin ve devletlerinin sermayelerinin sömürülmesine izin verilmemesi olması gerektiğini söyledi.
Ahmedinejad bütün devletlerin ve milletlerin, hak ve adalet, halka hizmet ve aşk üzerinde durması gerektiğini belirterek, kalkınma ve ilerlemek için insani ve kültürel yeteneklerden yararlanmak gerektiğini dile getirdi ve “Milletler ancak bağımsızlıkla ve direnişle ilerler” dedi.