Konuşma Farsça yapılmış olup İngilizce çevrilmiş halini dinlemektesiniz.
İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, “Atom bombasını yapıp kullanan ABD, İran da dahil başka ülkelere karşı nükleer silah kullanma tehdidine devam ediyor” dedi.
Ahmedinejad, BM’de bugün başlayan Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşmasının (NPT) gözden geçirme toplantısının başında,yaptığı konuşmada, Genel Sekreter Ban Ki-mun’un İran ile ilgili sözlerine yanıt vermek istediğini belirtti. Mahmud Ahmedinejad, ”Genel Sekreter bizden nükleer yakıt tedariki önerisini kabul etmemizi istedi ve topun İran’da olduğunu söyledi. Kendisine ve sizlere şunu bir kez daha bildirmek isterim ki bu teklif bizim açımızdan kabul edilmiştir, top da diğer taraftadır ve onların bizimle işbirliği yapmaları gerekmektedir” diye konuştu.
Ahmedinejad, dünyada nükleer bomba tehdidinin devam ettiğini ve hiç kimsenin kendini güvende hissetmediğini ifade etti.
Nükleer bomba üretmenin ve bombaya sahip olmanın “son derece tehlikeli, utanç verici ve iğrenç” olduğunu söyleyen Ahmedinejad, ilk atom bombasının ABD tarafından yapıldığını ve Japonya’ya karşı kullanıldığını hatırlattı.
Dünyadaki 20 binden fazla nükleer savaş başlığının yarısının ABD’ye ait olduğunu ve bunun NPT’nin ihlali olduğunu kaydeden Ahmedinejad, ABD’nin İran da dahil olmak üzere başka ülkelere karşı nükleer silah kullanma tehdidine devam ettiğini, bunun uluslararası barış ve güvenliğe aykırı olduğunu belirtti.
Siyonist rejimin de Orta Doğu ülkelerini sürekli tehdit ettiğinin altını çizen Ahmedinejad, nükleer silah kullanma tehditlerine karşı BM’nin hemen yanıt vermesi ve bu ülkelerin hem Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun (UAEK) yönetim kurulu üyeliğinden çıkarılması hem de NPT ülkelerinin bu ülkelerle işbirliğini derhal bırakmaları gerektiğini vurguladı.
Ahmedinejad, “ABD’nin, Almanya, İtalya, Japonya ve Hollanda’daki askeri tesislerinde bulunan nükleer silahlarının tasfiye edilmesi gerekmektedir” diye konuştu.
Ahmedinejad, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun (UAEK) kararlarını hep nükleer silahlara sahip olmayan ülkelere karşı aldığını, ABD gibi nükleer silaha sahip ülkelere karşı ise hiçbir karar alınmadığını söyledi.
UAEK’nin görevini tam yerine getiremediğini belirten Ahmedinejad, “Nükleer silahsızlanma sağlanamamıştır, son 40 yıldır, Siyonist rejim (İsrail) de dahil olmak üzere kimi ülkeler nükleer silahlara sahip olmuşlardır” dedi.
Ahmedinejad, bu kapsamda İsrail’in, ABD ve Batılı müttefikleri tarafından önkoşulsuz desteklenmeye devam ettiğini ve İsrail’in nükleer silah programını geliştirmede bu ülkelerden yardım aldığını da iddia etti.
Bazı ülkelerin BM Güvenlik Konseyi’nin ve UAEK’nin karar verme mekanizmalarında elde ettikleri “imtiyazlarla” bu kurumları nükleer silaha sahip olmayan diğer ülkelere karşı “istismar” ettiklerini söyleyen Ahmedinejad, nükleer enerjiyi barışçıl amaçlarla kullanmak isteyen ülkelerin baskıya ve tehditlere maruz kaldıklarını belirtti.
Ahmedinejad, UAEK’nin müfettişlerinin, ABD ve ABD’nin müttefiki ülkelerin sahip oldukları nükleer tesislere yönelik hiçbir rapor hazırlamadıklarını, kararların hep nükleer silaha sahip olmayan ülkelere karşı alındığını ifade etti.
Nükleer enerjinin en ucuz ve en temiz enerji olduğunu belirten Ahmedinejad, “Nükleer enerjiyi nükleer silahla eş tutmak en büyük adaletsizliktir, bunu yapan nükleer silaha güce sahip ülkeler hem nükleer silahlar hem de barışçıl nükleer enerjide tekel olmak istiyorlar” diye konuştu.
UAEK’nın yapısı içinde nükleer silaha sahip ülkelere “olağanüstü güç” vermenin ve silahsızlanma konusunda bu ülkelere güvenmenin akıl dışı olduğunu savunan Ahmedinejad, “Bıçak sapını kesmez” dedi.
Ahmedinejad, ABD ve İsrail’in istihbarat kurumlarının dünyada kimi terör şebekelerini desteklediğini de iddia ederek, bu konuda ellerinde delil olduğunu belirtti.
Tahran’da yapılan nükleer silahsızlanma konferansına da değinen Ahmedinejad, Tahran konferansının sloganının “Nükleer Enerji Herkese, Nükleer Silah Hiç Kimseye” olduğunu, Washington’da düzenlenen nükleer zirvenin amacının ise ABD’nin amacının nükleer silah tekelini ve üstünlüğünü korumak olduğunu ileri sürdü.
Konuşmasında nükleer silahsızlanmayı sağlama yönünde kimi önerilerde de bulunan Ahmedinejad, nükleer silah kullanan ya da kullanma tehdidinde bulunan ülkelerin UAEK yönetim kurulu üyeliklerinin askıya alınması gerektiğini kaydetti.
Ahmedinejad, sözlerini, “Japonya’ya karşı nükleer bomba kullanmakla kalmayıp Irak savaşında zayıflatılmış uranyum silahları kullanan ABD, UAEK’nin yönetim kurulunun nasıl bir üyesi olur?” diye sürdürdü.
İran Cumhurbaşkanı, BM Güvenlik Konseyinin de reform edilmesi gerektiğini, Konsey’in şu anki yapısının “son derece adaletsiz, yetersiz olduğunu ve nükleer silahlara sahip ülkelerin çıkarlarına hizmet ettiğini” de savundu.
Ahmedinejad sözlerinin sonunda İran’ın nükleer silahsızlanma ve silahların yayılmasının önlenmesi konusundaki önerilerin uygulamasını, aynı zamanda temiz nükleer enerjinin barışçıl biçimde kullanılmasını desteklediğini, ülkesinin barışçıl bir kültüre sahip olduğunu belirtti.
ABD Başkanı Barack Obama’ya da çağrıda bulunan Ahmedinejad, Obama’nın hala “değişim” sloganına bağlıysa nükleer silahların her yerde ortadan kaldırılması için bir takvim belirleme çabalarına katılması gerektiğini, “aksi takdirde yarının çok geç olacağını” kaydetti.