Genel

Devrim Muhafızları Komutanı General Muhammed Pakpur’un Atanması ve Askeri Kariyeri

13 Haziran 2024’te General Muhammed Pakpur, İran İslam Devrim Muhafızları Ordusu’nun (SEPAH) yeni başkomutanı olarak atandı. Pek çok kişi için tanıdık olmayan bu isim, medyada görünmekten kaçınan bir profil çiziyor. Ancak savunma ve güvenlik çevreleri, onun yıllardır pek çok kritik operasyonun arkasındaki isim olduğunu iyi biliyor.

1961’de Erak’ta doğan Pakpur, gençliğinde İslam Devrimi’ne ve ardından İran-Irak Savaşı’na tanıklık etti. Savaş sırasında basit bir askerken sahadaki komutanlığa yükseldi. Batı cephesindeki operasyonlarda önemli roller üstlendi ve askerleri için her zaman ön saflarda yer alan cesur bir lider olarak tanındı.

Savaş sonrasında SEPAH’ta kalmayı tercih eden Pakpur, 1990’larda Kudüs Karargahı komutanlığı yaptı. Pakistan ve Afganistan sınırındaki güvenlik sorunlarını istihbarat çalışmaları, saha taktikleri ve yerel güçlerle işbirliğiyle çözerek kriz yönetimindeki yeteneğini kanıtladı.

Daha sonra SEPAH Kara Kuvvetleri Komutanı olarak birliklerin modernizasyonuna odaklandı. Onun döneminde İHA kullanımı yaygınlaştı ve büyük çaplı tatbikatlar gerçekleştirildi. Genel Karargah’ta stratejik planlamalarda yer alan Pakpur, füze sistemleri, elektronik harp ve özel birlikler gibi kritik projelerde hep perde arkasında etkili oldu.

Tümgeneral Hüseyin Selami’nin şehadetinin ardından, İran’ın Yüce Lideri tarafından Tümgeneral rütbesiyle SEPAH Başkomutanlığı’na getirildi. İlk açıklamasında Siyonist işgalcilere “Yakında cehennemin kapıları size açılacak” diyerek sert bir mesaj verdi.

Bu atama, İran’ın Mütevesiliyan, Himmet, Bakıri, Harrazi, Kazımi, Süleymani ve Selami gibi büyük komutanların şanlı geleneğinin devamı niteliğinde.

Başa dön tuşu