Zilhicce Duası ve Zilhicce Ayının Amelleri

Zilhicce Duası Ve Zilhicce Ayının Amelleri
Zilhicce ayı nedir, ne zamandır?
2 Ağustos 2019
1 Zilhicce 1440
Sözlükte “hac ayı” anlamına gelen zilhicce (zülhicce, zülhacce) kamerî yılın zilkade ayından sonra gelen yılın son ayıdır.
Zilhicce’nin 1 ile 10’u arasındaki günlere Leyale-i Aşere yani on mübarek gün ve gece ismi verilmiştir. Zilhicce ayının 10. Günü ise Kurban Bayramının ilk günüdür. Zilhicce ayı Müslümanlar arasında çok fazla öneme sahiptir.
Zilhicce Duası:
Zilhicce Duası Arapçası:
Sübhâne zî’l-‘izzeti ve’l-ceberût. Süb-hâne zî’l-kâ‘ideti ve’l-melekût. Sübhâne’l-hayyü’llezî lâ-yemût. Lâ-ilâhe illâ hüve yuhyî ve yumît ve hüve hayyun lâ-yemûtu. Sübhâna’llâhi rabbi’l-‘ibâdi ve’l-bilâdi ve’l-hamdü li’llâhi kesîran tayyîben mübâraken ‘alâ küllî hâlin. Allâhu ekber kebîran. Rabbenâ celle celâluhû ve kudrete bi-külli mekânin.
Zilhicce Duası Anlamı:
Ey her şeye gücü yeten izzet sâhibi olan Rabbim! Seni tüm noksanlıklardan tenzîh ederim. Tüm mülkün sâhibi, ölmeyen, ezel ve ebed olmak üzere diri olan Rabbim! Seni tesbih ederim. Dirilten ve öldüren kendisinden başka ilah olmayan O’dur. O ölmez, hayy olan O’dur. Beldelerin ve kulların Rabbi olan Allâh’ı tesbih ederim. Her durumda çok ve mübârek övgüler Allâh’adır. Allâh büyüktür. Celâl sâhibi olan Sensin Ey Rabbim. Her mekânda güç ve kuvvet sahibisin.
Bu on günde her gün Hz. Ali’den (a.s) rivayet edilen ve çok sevabı olan şu dua okunur; ancak günde on defa okumak daha iyidir:
لا اِلـٰهَ اِلاَّ اللهُ عَدَدَ الّلَيالي وَالدُّهُورِ، لا اِلـٰهَ اِلاَّ اللهُ عَدَدَ اَمْواجِ الْبُحُورِ، لا اِلـٰهَ اِلاَّ اللهُ و رَحْمَتُهُ خَيْرٌ مِما يَجْمَعُونَ، لا اِلـٰهَ اِلاَّ اللهُ عَدَدَ الشَّوْكِ والشَّجَرِ، لا اِلـٰهَ اِلاَّ اللهُ عَدَدَ الشَّعْرِ وَالْوَبَرِ، لا اِلـٰهَ اِلاَّ اللهُ عَدَدَ الْحَجَرِ وَالْمَدَرِ، لا اِلـٰهَ اِلاَّ اللهُ عَدَدَ لَمْحِ الْعُيُونِ، لا اِلـٰهَ اِلاَّ اللهُ فِي الّلَيْلِ اِذا عَسْعَسَ وَالصُّبْحِ اِذا تَنَفَّسَ، لا اِلـٰهَ اِلاَّ اللهُ عَدَدَ الرِّياحِ فِى الْبَرارى وَالصُّخُورِ، لا اِلـٰهَ اِلاَّ اللهُ مِنَ الْيَوْمِ اِلى يَوْمِ يُنْفَخُ فِي الصُّورِ .
“Allah’tan başka ilâh yoktur geceler ve zamanların sayısınca; Allah’tan başka ilâh yoktur denizlerin dalgalarının sayısınca; Allah’tan başka ilâh yoktur ve O’nun rahmeti onların topladıklarından daha hayırlıdır; Allah’tan başka ilâh yoktur dikenler ve ağaçların sayısınca; Allah’tan başka ilâh yoktur tüyler ve kılların sayısınca; Allah’tan başka ilâh yoktur taşlar ve keseklerin sayısınca; Allah’tan başka ilâh yoktur göz kırpışların sayısınca, Allah’tan başka ilâh yoktur geçtiği vakit gecede ve ortaya çıktığı vakit sabahta; Allah’tan başka ilâh yoktur çöldeki ve kayalardaki rüzgarların sayısınca, Allah’tan başka ilâh yoktur bugünden Sur’a üfürülecek güne kadar.”
Zilhicce Ayının Amelleri:
Bu ay mübarek aylardan birisidir. Bu ay girince sahabe ve tabiin bu ayın ibadetlerine çok fazla önem verirlerdi. Bu ayın ilk on günü Kur’an-ı Kerim’de Hac Suresinin 28. ayetinde “Belli günlerde Allah’ın adını ansınlar” şeklinde zikri geçen malum günlerdir ve çok faziletli ve bereketlidir.
Resulullah’tan (s.a.a) şöyle rivayet edilmiştir: “Allah Teala katında hiçbir günde yapılan hayır amel ve ibadet bu on günde yapılan amel ve ibadetlerden daha sevimli değildir.” Bu ayın ilk on gününün amelleri şöyledir:
1- Bütün ömür boyu tutulan orucun sevabına sahip olan bu ayın ilk dokuz gününde oruç tutmak.
2- İlk onu günün her gecesinde akşamla yatsı namazı arasıda iki rekat namaz kılmak, her rekatta Fatiha Suresinden sonra bir defa İhlas Suresini ve sonra da şu ayeti okumak:
«وَواعَدْنا مُوسى ثَلاثينَ لَيْلَةً وَاَتْمَمْناها بِعَشْرٍ فَتَمَّ ميقاتُ رَبِّهِ اَرْبَعينَ لَيْلَةً وَقالَ مُوسى لاَِخيهِ هارُونَ اخْلُفني في قَوْمي وَاَصْلِحْ وَلا تَتَّبِعْ سَبيلَ الْمُفْسِدينَ»
* “Musa ile otuz gece (bana ibadet etmesi için) sözleştik ve ona on gece daha ilave ettik; böylece Rabb’inin tayin ettiği vakit, kırk geceyi buldu. Musa, kardeşi Harun’a dedi ki: Kavmim içinde benim yerime geç, ıslah et, bozguncuların yoluna uyma.” (A’raf, 142)
Kim bu şekilde yaparsa hacıların sevabına ortak olur.
3- Bu on günde her gün Hz. Ali’den (a.s) rivayet edilen yukarıda verdiğimiz duayı okumak.
4- Allah’ı bolca tesbih etmek ve O’na hamd etmek.
5- Gece uyanık kalarak ibadetle geçirmek. Bugünlerdeki her günün orucunun sevabı bir yıllık oruca ve gecelerinde yapılan ibadetler, Kadir gecelerindeki ibadetlerle eşdeğerdedir.
6- Arefe günü İmam Hüseyin Arafat (Arefe) duasını okumak.
İkindi namazından sonra Arafe dualarını okumaya başlamadan önce Arafat’ın sevabına ulaşmak ve günahlarının bağışlanması için açık havada iki rekat namaz kılıp Allah Teala’nın huzurunda günahlarını itiraf ve ikrar etmek. Daha sonra Arefenin amellerini yapıp Arefe duasını okumak. İki rekatlı namaz şu şekilde kılınır: Birinci rekatta Fatiha’dan sonra İhlas Suresi okunur. İkinci rekatta Fatiha’dan sonra Kafirun suresi okunur.
7- Arefe günü gusletmek.
8- Onuncu Gün (Kurban Bayramı) yapılacak ameller.
- Gusletmek; bazı alimler bugünde gusletmeyi farz bilmişlerdir.
- Kurban bayramı namazı kılmak; fakat kurban bayramında namazdan sonra kurban etiyle iftar etmek müstehaptır.
- Sahife-i Seccadiye’nin 48. duasını okumak.
- Sahife-i Seccadiye’nin 46. duasını okumak.
- Nudbe Duasını okumak.
- Önemle vurgulanan sünnetlerden biri olan kurban kesmek.
- Bayram gününün öğle namazından itibaren Zilhicce ayının on ikinci gününün ikindi namazına kadarki namazların peşinden tekbirleri söylemek.
Zilhicce ayının ilk on gününde, bu on günde okuması için Allah Teala’dan Hz. Cebrailin Hz. İsa’ya Hediye Getirdiği Dualar:
https://www.islamidavet.com/dualar/hz-cebrailin-hz-isaya-hediye-getirdigi-dualar/
İmam Hüseyin(r.a) Arafat Duası Tek Parça:
https://www.islamidavet.com/dualar/imam-huseyinr-a-arafat-duasi-tek-parca/