Haberler

Hook’un İran’ın kazanımlarını önemsiz gösterme çabası

Amerika Dışişleri Bakanlığının İran işleri grubu Başkanı Brian Hook, İran İslam Cumhuriyeti’nin teknoloji alanlarında ilerlemelerini önemsiz göstermek için komik bir iddiayı ortaya attı. Hook, Tahran yönetimi fotoshop yaptığını ileri sürdü.

Amerika’nın İran işleri özel temsilcisi Cuma günü twitter hesabında yayımladığı mesajında Tahran yöntimi füze fırlatma sahnelerini fotoshop yaptığını ve böylece füze gücünü göstermeye çalıştığını iddia etti.

Hook komik iddiasının devamında ayrıca İranlı yetkililer eski uçaklarının görüntülerini değiştirerek bu uçakları radarlara yakalanmayan savaş uçakları olarak yutturmaya çalıştıklarını ileri sürdü.

İran İslam Cumhuriyeti Şubat 2019 tarihinde balistik bir füzeyi başarılı bir şekilde denedi ve video görüntülerini yayımladı.

Beyaz saray ise Bercam nükleer anlaşması yürürlüğe girdiği günden itibaren İran’ın bu anlaşmadan elde etmesi gereken iktisadi çıkarları engellemeye başladı.

Bu sürecin devamında ABD Başkanı Donald Trump 8 Mayıs 2018 tarihinde illegal bir şekilde Bercam nükleer anlaşmasından çekildiğini açıkladı ve ardından nükleer yaptırımların 90 ve 180 günlük sürelerin sonunda yeniden dayatılmasını öngörne belgeyi imzaladı.

ABD Başkanı Trump’ın Bercam’dan çekilmesi ve İran’a yeniden yaptırım uygulaması uluslararası camia tarafından büyük tepki gördü.

Başa dön tuşu
Bugün 25 Temmuz 2026 (24) içerik yüklenmiştir.