AsyaAvrupaİran

APA 12. Genel Kurul Toplantısı çalışmalarına başladı

Asya Parlamenter Asamblesi (APA) 12. Genel Kurulu Toplantısı, bugün Antalya’da İslami Şura Meclisi Başkanı Ali Laricani’nin katılımıyla çalışmalarına başladı.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un ev sahipliğinde, “Asya Parlamenter Asamblesi (APA) 12. Genel Kurulu” başladı.

Antalya’da Kundu oteller bölgesinde bir otelde düzenlenen “Asya Parlamentoları Arasında Çok Taraflı İşbirliğinin Rolü” başlıklı kurul, 42 üye ülkeden meclis başkanları ve parlamenter heyetler ile gözlemci üyelerin katılımıyla gerçekleştiriliyor.

İslami Şura Meclisi Başkanı Ali Laricani, Türkiye’ye gitmeden önce Tarhan’da yaptığı açıklamada Asya Parlamenter Asamblesi’nin Asya ülkeleri arasında ilişkilerin ve iş birliğinin gelişmesinde rolüne vurgu yaptı.

İslami Şura Meclisi Başkanı Laricani, son düzinelerce yılda Asya ülkeleri bilim ve teknoloji, ekonomi ve ticaret gibi alanlarda büyük ilerleme kaydettiklerini ve siyasi meselelerini çözümlemek üzere etkili yöntemler geliştirdiklerini belirtti.

Asya Parlamenter Asamblesi 12. Genel Kurulu’na üye ülkelerin bilimsel ve iktisadi iş birliği için uygun yöntemler söz konusu olduğunu kaydeden Laricani, genel kurulun çağımızda Asya ülkeleri arasında ilişkileri oluşturmak ve geliştirmeyi umduğunu vurguladı.

Genel kurul zirvesi ayrıca üye ülkelerin görüşmesi için uygun bir fırsat olduğunu belirten Laricani, İran heyeti zirve sırasında Asya parlamento başkanları ile İran’ın iktisadi şartlarını iyileştirme doğrultusunda müzakere edeceğini ifade etti.

Parlamenterlerden oluşan bir heyet başkanlığında Antalya’da giden İslami Şura Meclis Başkanı Laricani’nin heyetinde Nişabur, Lencan, Türbet-i Cam ve Erdel milletvekillerinin yanı sıra İran Dışişleri Bakanlığı Palrmaneto İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Cabiri Ensari de yer alıyor.

Türkiye’nin başkanlığını yürüttüğü Asya Parlamenter Asamblesi’nın bu yıl sonunda başkanlığı Pakistan’a devretmesi bekleniyor.

BM’den sonra dünyanın en önemli platformlarından biri olan APA’nın 2017-2019 dönem başkanlığı Türkiye’ye geçti.

Başa dön tuşu
Bugün 12 Haziran 2026 (30) içerik yüklenmiştir.