İşgalci İsrail Rejimi

Siyonist İsrail’den 6 ayda Gazze’deki balıkçılara yönelik 172 ihlal

Filistin insan hakları kuruluşlarının verilerine göre, işgalci İsrail, 2020 yılının ilk yarısında Gazzeli balıkçılara karşı 172 ihlalde bulundu. 

Filistin El-Mizan İnsan Hakları Merkezi tarafından bugün (4 Temmuz Cumartesi), İsrail’in 2020 yılının ilk yarısında Gazzeli balıkçılara yönelik gerçekleştirdiği sistematik ihlaller hakkında bir rapor yayınlandı.

Raporda İsrail güçlerinin balıkçıları denizde takip etme, ekipman ve tekneleri gasp etme, avlanmalarına engel olma, üzerlerine ateş açma, gözaltına alma vb. İhlallerinin olduğu ve bu olayların bazılarının da ölüm ya da yaralanmayla sonuçlandığı kaydedildi.

Raporda, avlanma mesafesinin kısıtlanması ve sektörün ihtiyaç duyduğu malzemelerin bölgeye girişinin engellenmesi de hak ihlalleri arasında sayıldı.

İnsan Hakları Merkezi bu ihlallerin balıkçılık sektöründeki işçi istihdamını olumsuz etkilediğini açıkladı.

Raporda yer verilen 2019 yılı verilerine göre abluka altındaki Gazze Şeridi’nde 5 bin 606 kişi geçimini balıkçılıktan sağlamaktaydı.

Filistin Merkez İstatistik Bürosu’nun daha önceki istatistiklerine göre, 1997 yılında aynı sektördeki çalışan sayısı 10 bini aşıyordu.

İşgal güçlerinin devam eden ihlalleri nedeniyle sektörde çalışanların Gazze’deki toplumun en fakir kesimlerinden birine dönüştüğü kaydedildi.

Balıkçılığın Filistin ekonomisinin ana kaynaklarından bir olduğuna, satış, nakliye, tekne yapım ve onarımı ve ekipman satış alanında iş imkanı sağladığına dikkat çekilen raporda, İsrail’in ihlallerinin bu kesimlerin de hayatını olumsuz etkilediği vurgulandı.

Başa dön tuşu
Bugün 15 Haziran 2026 (12) içerik yüklenmiştir.