İran

Üst düzey İranlı yetkililerden yaptırımların kaldırılmasına vurgu

İslami Şura Meclisi’nin yaptırımların kaldırılmasına ilişkin stratejik kararının yürürlüğe girmesine kısa bir süre kalırken, İran İslam Cumhuriyeti’nin üst düzey yetkilileri, Tahran’ın nükleer anlaşma uyarınca askıya aldığı yükümlülüklerini, ancak yaptırımların iptali kaydıyla yeniden yerine getireceğini bildiriyor.

Bu bağlamda dün İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Seyyid Ali Hamanei, Tebriz halkının kıyamının yıldönümü dolasıyla video konferans aracılığıyla Doğu Azerbaycanlılar’a hitap ettiği konuşmada, Nükleer Anlaşma ile ilgili yaptığı açıklamada,””Konuşmanın yararı yoktur. Bu defa sadece pratiğe bakıyoruz. Karşı taraftan pratikte bir uygulama görürsek biz de uygulayacağız” ifadelerini kullandı.

Ayetullah Hamanei,””Biz iyi konuşma ve vaatler çok duyduk. Ancak pratikte bunlar çiğnendi ve karşıtı yapıldı” diye belirtti.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de, Almanya Başbakanı Angelle Merkel ile telefonda yaptığı görüşmede, Nükleer Anlaşma’nın korunması için pratik adımlar atılmasının şart olduğunu belirtti.

Ruhani görüşmede, Avrupa’nın gerçekten Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) denen Nükleer Anlaşma ve onun hedeflerini korumak istemesi durumunda bunu fiilen ispatlaması gerektiğini belirterek, KOEP’in korumanın tek yolunun ABD’nin gayrı insani ambargolarının kaldırılması olduğunu söyledi.

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Bürosu Başkanı Mahmud Vaizi de dün verdiği bir demeçte, Nükleer Anlaşam’nın İran’ın menfaatlerini karşıladığında değerli olacağını belirterek, “Nükleer meselede bir grupla uzun süre görüştük ve bir anlaşmaya vardık ve yeniden anlaşmamızı müzakere etmiyoruz.” dedi.

Dışişleri Bakanı Muhammed Devad Zarif ise, Nükleer Anlaşma’yla ilgili İran meclisinin aldığı yasanın uygulanmasına ilişkin kabine toplantısının oturum kulisinde yaptığı açıklamada, ”İran İslami Şura Meclisi yasasına göre, 23 Şubat’ta alınan tedbirlerden biri kanunun belirlenen tarihte uygulanmasıdır” dedi.

Zarif açıklamasında şöyle dedi: “Aslında UAEA’nın denetiminin standardı olan güvenlik önlemleri izleme sözleşmesine göre hareket ettik ve bu sözleşmeye bağlıyız; gönüllü bir eylem olarak, Ek Protokolü onay almadan uyguladık ve şimdi bu gönüllü uygulamayı durdurmaya karar verdik.”

“İran’ın eylemleri nükleer anlaşmanın 36. maddesinin uygulanmasında yer alıyor” diyen Zarif, ”biz nükleer anlaşmanın içindeyiz ve ülkenin en üst düzey makamının bildirdiği gibi Amerika yaptırımları kaldırdığında ve diğer üyeler de yükümlülüklerine bağlı kaldığında İran’ın telafi edici önlemler alması için hiçbir neden yok.” dedi.

Zarif, “Taraflar nükleer anlaşmaya dönerse, Ek Protokolleri son beş yılda olduğu gibi tam olarak uygulamaya devam edebiliriz.” dedi.

Başa dön tuşu
Bugün 05 Temmuz 2026 (8) içerik yüklenmiştir.