
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, İsrail rejimi ve ABD’nin Haziran ayında İran’ın nükleer tesislerine yönelik gerçekleştirdiği saldırıyı bir kez daha kınayarak, siyasi çözüm arayışının önemini vurguladı.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Moskova’da düzenlediği basın toplantısında, Rusya’nın İran’ın nükleer programı konusunda siyasi ve diplomatik çözümler bulma konusundaki kararlı vurgusunu sürdürdüğünü belirtti.
TASS’ın haberine göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Rusya ile İran dışişleri bakanları arasında İran’ın nükleer programı ve ilgili görüşmelerin ele alındığı son telefon görüşmesine ilişkin bir soruya yanıt olarak, Moskova’nın İran’ın nükleer sorununa siyasi ve diplomatik çözümler arama konusunda kararlı olduğunu söyledi.
Moskova’nın Batı Asya’nın istikrarını ve güvenliğini tehdit eden “askeri eylemlerin” tehlikeleri konusunda defalarca uyarıda bulunduğunu belirten Putin, özellikle Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın gözetimi altında olan nükleer tesislere yönelik herhangi bir askeri saldırının “kabul edilemez” olduğunu vurguladı.
Zaharova, ABD’nin İran’ın nükleer tesislerine yönelik, meşru müdafaa eylemi olduğunu iddia ettiği askeri harekatının, uluslararası nükleer silahların yayılmasının önlenmesi rejimini derin bir krize sokmakla kalmayıp, İran’ın her zaman tam olarak bağlı olduğu ve Uluslararası Atom Enerji Ajansı’nın (UAEA) da onayladığı Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması’nın ilkelerini de zedelediğini kaydetti.
Bazı dış aktörlerin İran toplumunda kaos ve huzursuzluk yaratma çabalarına rağmen Tahran’ın savaş yerine diyalog yolunu tercih ettiğini ve ulusal çıkarların eşit diyalog temelinde ve karşılıklı kaygıların dikkate alınmasıyla güvence altına alınabileceğine inandığını da sözlerine ekledi.
Görüşmelerin yeniden başlatılabilmesi için İran’ın nükleer tesislerinin bir daha füze veya hava saldırılarına hedef alınmayacağına dair “ciddi garantilere” ihtiyacı olduğunu vurguladı.
Zahariva, Batı’nın yaptırım tehditlerini ve askeri tehditleri bir kenara bırakıp İran’la diplomasiye geri dönmesi gerektiğini vurguladı.
