
Birleşmiş Milletler İran Hakikat Bulma Heyeti Komitesi, bugün 17 Eylül 2026 Perşembe günü, Amerika Birleşik Devletleri’nin Şubat ayında İran’da bir okula ve bir spor kompleksine düzenlenen iki askeri saldırının faili olduğuna inanmak için haklı gerekçeler bulunduğunu ve bu eylemlerin savaş suçu niteliği taşıdığını açıkladı.
Cenevre’de Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’ne sunulması planlanan “İran Hakkında Bağımsız Uluslararası Hakikat Bulma Heyeti”nin yeni raporunun bulguları, Amerika Birleşik Devletleri’nin İran ile askeri çatışma sırasındaki performansını ele almaktadır.
Minab Okuluna Saldırı
Birleşmiş Milletler uzmanları, Amerikan güçlerinin Minab kentindeki “Şecere-i Tayyibe” ilkokuluna düzenlenen saldırıdan sorumlu olduğuna inanmak için yeterli kanıt bulduklarını açıkladılar; İranlı yetkililere göre bu saldırı, yaklaşık 120’si öğrenci olmak üzere 160’tan fazla kişinin şehit olmasına yol açtı.
Heyet, bu eylemin, sivillerin şehit olmasına ve sivil altyapının zarar görmesine yol açan kör bir saldırı olduğu ve uluslararası hukuka göre savaş suçu sayıldığı sonucuna vardı.
Bu durum, Amerika’nın daha önce böyle bir saldırı gerçekleştirmediğini iddia ettiği ve bu konuda kendi soruşturmasını yürüttüğünü öne sürdüğü bir dönemde ortaya çıkmıştır.
Lamerd’e Saldırı
Bu uzmanlar, “Lamerd”de bir spor kompleksine yönelik saldırı konusunda da benzer bir sonuca vardılar. Raporda, söz konusu saldırının oradaki konut binalarına ve bir okula zarar verdiği, 22 sivilin şehit olmasına ve yaralanmasına yol açtığı belirtildi.
Söz konusu rapor, bu saldırının kör bir saldırı olduğu ve bu nedenle savaş suçu niteliği taşıdığı sonucuna vardı.
