ABD ve müttefiklerinin Ukrayna’ya gelişmiş savaş uçakları verme kararı ve Rusya’nın tepkisi

ABD ve müttefiklerinin Ukrayna’ya F-16 dahil gelişmiş savaş uçakları verme kararı, Rusya’nın yoğun tepkisine yol açtı.
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Alexander Gruşko Rus medyasına yaptığı açıklamada, Batılı ülkelerin Ukrayna’ya F-16 savaş uçağı tedarik etmeleri durumunda çok büyük risk almış olacaklarına işaret etti. Gruşko, “Batılı ülkelerin hala gerilimi arttıracak senaryolara bağlı kaldıklarını görüyoruz. Bu, kendileri açısından çok büyük riskler taşıyor. Bunu her zaman planlarımızda göz önünde bulunduracağız. Hedeflerimize ulaşmak için gerekli tüm araçlara sahibiz” ifadelerini kullandı.
Öte yandan, ABD Başkanı Joe Biden Japonya’nın Hiroşima kentinde düzenlenen G7 Liderler Zirvesinde Ukraynalı pilotların F-16 savaş uçaklarını kullanmaları için eğitilmesine yönelik yürütülen uluslararası çabaları destekleyeceğini söyledi. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jack Sullivan ise, “Eğitim ilerledikçe uçakların ne zaman, kim tarafından ve kaç tane teslim edileceğini belirlemek için müttefiklerimizle birlikte çalışacağız” dedi.
Rusya ile Ukrayna savaşı, ABD başta olmak üzere Batılı ülkelerin askeri dahil çeşitli yardımları yüzünden uzamış ve giderek can ve mal kaybı artmaktadır.
Batılı ülkeler Ukrayna’ya hatta seyreltilmiş uranyum mermileri veriyorlar. Batı’nın Ukrayna’ya göndermeyi planladığı en tartışmalı silahlar, seyreltilmiş uranyumdan yapılmış silahların gönderilmesidir. İngiltere Savunma Bakan Yardımcısı Annabelle Goldie, Londra’nın Ukrayna’ya seyreltilmiş uranyum mühimmatı göndereceğini açıkladı. Goldie’ye göre, İngiltere’nin Ukrayna’ya göndereceği Challenger 2 tank mühimmatının bir kısmı seyreltilmiş uranyumlu silahları ve mermileri de içeriyor.
Tank mermileri uranyumdan yapıldığı zaman nükleer bir silah haline gelebilir. Bu silahlar tanklara ve zırhlı araçlara daha kolay nüfuz edilebilir. Ancak bu mermilerin ateşlenmesinden kaynaklanan toz ve bu mühimmatların patlamasından sonraki etkileri insan sağlığını, özellikle akciğerleri ve diğer hayati organları tahrip edici etkilere sahip olabilir. Amerikan ordusuna ve Irak halkına zarar vermiş ve bu mühimmatların kullanıldığı alanlarda radyoaktif kirlenmeye neden olmuş bir silah türünden bahsediyoruz.
Bu konuya Rusya’dan sert tepki gelmişti. Öyle ki çeşitli Rus makamları bu alanda tavır almış ve Londra’yı bu riskli eylem konusunda uyarmıştır. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İngiltere’nin Ukrayna’ya seyreltilmiş uranyum içeren tank mühimmatı gönderme planını kınadı ve Moskova’nın buna göre yanıt vereceğini söyledi. Putin, bununla ilgili olarak “nükleer bileşen içeren silahları ilk kullananın Batı olacağını” kaydederek, kansere ve çevre kirliliğine neden olan silahların kullanılacağının bir felakete yol açacağını belirtti.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da bu alandaki son tutumunda, Londra tarafından seyreltilmiş uranyum mühimmatının Kiev’e gönderilmesi nedeniyle Ukrayna’daki durumun tırmanışa geçeceği uyarısında bulundu. Lavrov, Ukrayna’da seyreltilmiş uranyum mühimmatının kullanılmasının ülke tarımına zarar vereceğini de kaydetti.
Aslında, Batılılar yavaş yavaş Ukrayna’ya gönderilen silahlarla ilgili tüm norm ve standartları terk etmekle beraber bu hedefleri doğrultusunda, seyreltilmiş uranyum kullanılarak yapılan tank mermilerinin gönderilmesini meşrulaştıran ve Irak savaşının deneyimlerine göre çok zararlı etkileri olan bir yaklaşım benimsemişlerdir. Bu durum hem insan sağlığına zarar veriyor hem de çevreyi kirletiyor. Yani başta Amerika olmak üzere Batılı ülkeler ve bundan sonraki aşamada İngiltere, Ukrayna’da Rus kuvvetlerine daha fazla zarar verecek her türlü silah ve teçhizatın yasallığına bakılmaksızın kullanılmasını geçerli kılmaktadır. Bu konuda Amerikan Kongresi’nin 4 Cumhuriyetçi üyesi, Beyaz Saray’a mektup göndererek, yasak silah sayılan misket bombaları ve parça tesirli bombaların Ukrayna’ya gönderilmesini istedi.
Sonuç olarak, Batılı ülkeler, Ukrayna savaşında, bu ülkeye askeri yardımları giderek arttırmakta ve daha modern ve gelişmiş silahlar vermeye başlamaktalar. Önce savunma amaçlı silahlar verdiklerini iddia eden Batılı ülkeler gelinen aşamada, uzun menzilli füzeler ve modern savaş uçakları ve İHA’lar vermekteler. Bununla birlikte, Batılı ülkeler, Ukrayna’ya her türlü maddi, lojistik ve istihbari destek de sağlıyorlar.
Bu yardımlar kuşkusuz savaşın uzamasına ve daha ciddi sonuçlara yol açacaktır.