Amerikaİran

ABD’nin İran aleyhindeki asılsız suçlamaları sürüyor

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien, dün yine ABD’nin İran aleyhindeki düşmanlığı doğrultusunda çerçevesinde İran’a yönelik asılsız suçlama ve iddialarda bulundu.

Robert O’Brien, İran’ın Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması (NPT) ve nükleer anlaşma olarak bilinen Kapsamlı Ortak Eylem Planı’ndaki taahhütlerini çiğnediğini ileri sürdü.

ABD’li yetkili, İran İslam Cumhuriyetini nükleer silahlara ulaşmak için çaba göstermekle suçlarken, ‘Trump’ın önceliği İran’ın nükleer silahlara ulaşmasını önlemek’ iddiasında bulundu.

Amerikalı sözkonusu yetkilinin bu asılsız ve küstah suçlaması, nükleer anlaşmanın uygulamasından sorumlu tek merci olan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun İran’ın nükleer faaliyetlerinin barışçı olduğunu ve nükleer anlaşmadaki taahhütlerine bağlı kaldığını bildirdiği şartlarda yapılıyor.

Bilindiği gibi Amerikan başkanı Trump, mayıs 2018’de, yasadışı bir şekilde uluslararası kanunları ayaklar altına alarak nükleer anlaşmadan çekildiğini bildirmiş ve İran’a yönelik askıya alınan yaptırımları ise daha da arttırarak yürürlüğe geçireceğini ilan etmiş ve bu durum ABD’nin başta Avrupa gibi müttefiki olmak üzere dünya genelinde tepkilere neden olmuştu.

Başa dön tuşu
Bugün 16 Haziran 2026 (48) içerik yüklenmiştir.