AmerikaAfganistan

Afganistan Senato Meclisin’den Amerika-Taliban Anlaşmasına Eleştiri

Afganistan senatosu bir bildiri yayımlayarak Amerika ve Taliban anlaşmasının Afganlar için bir faydası olmadığını belirtti.

Afganistan Senato Meclisi yayımladığı bildiride bu ülkedeki savaşın da sürdüğüne işaretle Amerika ile Taliban arasında anlaşma imzalanması ve barış müzakerelerinin başlamasına rağmen Taliban’ın sivillere ve askerlere yönelik saldırılarının devam ettiğini belirtti.

Afganistan Senato Meclisi bildirisinde şu ifadelere de yer verildi:” Afganistan hükümeti; İslam İşbirliği Teşkilatı, Birleşmiş Milletler Teşkilatı ve Güvenlik Konseyi’nin arabuluculuğu sayesinde bölgesel ve küresel konsensüsü sağlamalı ve Afganistan barış müzakerelerinin elle tutulur bir sonuca götürmesi gerekir. ”

Taliban grubu ve Afganistan geçen Şubat ayında Katar’ın başkenti Doha’da Afganistan’da şiddet ve saldırıları azaltmak amacı ile sözde bir barış anlaşması imzaladı. Ancak bu anlaşmaya karşın şiddet dozu düşmedi hatta Taliban saldırıları ve şiddet düzeyi daha da arttı.

Afganistan Senato Meclisi Amerika ile Taliban arasındaki anlaşmayı eleştirmesi tam isabet olmuştur. Aslında bu anlaşma Afgan halkı için de faydalı bir sonucu olmamıştır. Taliban’ın şiddet oranını düşürme yönündeki sözü ve Beyaz Saray’ın da Afganistan’daki askeri güçlerini azaltma taahhütlerine rağmen pratikte bu ülkede hem şiddet seviyesi artmış hem de yabancı askeri güçlerin varlığı devam etmiştir.

Amerika ve Taliban arasındaki anlaşma şiddeti ve çatışmaları azaltamadığı gibi şimdi de Amerika’nın taahhütlerini yerine getirmemesi Katar’daki Afgan-Afgan müzakereleri yolunda da en büyük engele dönüşmüştür.

Bu anlaşmanın metninde ise Amerika 135 gün içerisinde Afganistan’daki askerlerini 8 bin 600’e indireceğini ve aynı oranda da müttefik ve koalisyon güçleri de azaltacağını taahhüt etmişti. Ayrıca Amerika beş üssü de boşaltacağı sözü vermişti.

Bu anlaşmanın bir başka bölümünde ise Amerika, ortakları ve oluşturduğu koalisyonun 9 buçuk ay yani 2020 yılının sonuna kadar güçlerini tamamen Afganistan’dan çekeceği ifadeleri yer alıyordu.

Şimdi de Amerika’nın yapılan bu anlaşmada taahhüt ettiği ilk 135 günde askerlerini azaltma ve beş askeri üssü devretme gibi durumlar hayata geçirilmediği yüzünden Taliban da Afganistan hükümeti ile barış anlaşması imzaladığı takdirde bu taahhütlerin tamamen unutulmasından kaygı duymaktadır.

Bu yüzden Taliban 12 Eylül tarihinde Katar’da Afganlar arasındaki müzakerelerin başlamasından bu yana Afganistan hükümeti ile her hangi bir anlaşmaya varılmadan Amerikalıların taahhütlerinin gerçekleşmesi gerektiğine vurgu yapmaktadır.

Amerika ise 135 gün içerisinde askeri güçlerini azaltma taahhüdünü yerine getirmemesinden dolayı Taliban yılın sonuna kadar tüm yabancı güçlerin çıkışı tahhüdünün uygulanıp uygulanmaması hususuna da çok kötümser yaklaşmaktadır.

Buna ilaveten Amerika Taliban’ın ismini terör listesinden ve BMT Güvenlik Konseyi kara listesinden de çıkarmayı taahhüt etmişti. Şimdiye dek bu hususta da resmi bir bilgi yayımlanmamıştır.

Amerika’nın temel taahhütlerini hayata geçirmemesi özellikle de Afganistan’dan askeri güçlerini çekme hususundaki belirsizliği yüzünden Taliban da böyle bir durumda Afganistan hükümeti ile barış anlaşmasını imzalamak istemeyecektir.

Böyle bir ortamda bu koşullardan yola çıkarak Afganistan senatosu da Amerika ve Taliban’ın anlaşmasını sonuçsuz ve hatta olumsuz etkiler yaratan bir gelişme olarak değerlendirmiştir.

Başa dön tuşu
Bugün 21 Nisan 2025 (17) içerik yüklenmiştir.