Almanya, Gazze’de kullanılabilecek askeri ihracatı durdurdu

Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Cuma günü yaptığı açıklamada, ülkesinin “başka bir duyuruya kadar” Gazze’de kullanılabilecek askeri teçhizatın ihracatına izin vermeyeceğini söyledi.
Euronews’e göre, İsrail’in tarihi olarak güçlü bir destekçisi olan Berlin’in bu hamlesi, İsrail Kabinesi’nin Gazze Şehri’ni ele geçirme planlarını açıklamasının ardından geldi.
“İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ndeki daha da sert askeri harekâtı, İsrail (güvenlik) kabinesinin dün gece onay vermesiyle, Alman hükümetinin bu hedeflere nasıl ulaşılacağını görmesi giderek zorlaşıyor.”
“Bu koşullar altında Alman hükümeti, Gazze Şeridi’nde kullanılabilecek askeri teçhizatın ihracatına, ikinci bir duyuruya kadar izin vermeyecektir.”
Alman hükümetinin Gazze’deki sivillerin çektiği acılardan derin endişe duyduğunu belirten Merz, “Planlanan saldırıyla birlikte, İsrail hükümeti sivillerin ihtiyaçlarını karşılama konusunda eskisinden daha fazla sorumluluk üstleniyor,” diye açıkladı.
İsrail’i, BM kuruluşları ve diğer STK’lar da dahil olmak üzere yardımların ulaştırılması için kapsamlı erişime izin vermeye çağırdı ve İsrail’in “Gazze’deki insani durumu kapsamlı ve sürdürülebilir bir şekilde ele almaya devam etmesi gerektiğini” söyledi.
Almanya ayrıca İsrail hükümetine “Batı Şeria’yı ilhak etme yönünde daha fazla adım atmama” çağrısında bulundu.
