Bageri, Viyana görüşmeleri kulisinde Avusturya Dışişleri Bakanı ile bir araya geldi

Yaptırımların kaldırılması müzakerelerine katılmak üzere Viyana’da bulunan İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali Bageri Keni, dün akşam Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg ile bir araya geldi.
Yaptırımların kaldırılmasına ilişkin sekizinci tur müzakereler 17 Aralık’ta Viyana’da başladı ve şu ana kadar nihai anlaşma metninin çoğu yazıldı.
IRNA’ya göre, İran İslam Cumhuriyeti’nin Avusturya Büyükelçisi Abbas Bagerpur da toplantıda hazır bulundu.
İki tarafın ikili ilişkiler konularını ve Viyana görüşmelerinin sürecini ele aldığını belirten Bagerpur, toplantıyı verimli olarak nitelendirdi ve toplantının “iki tarafın mevcut ikili ilişkileri derinleştirmek için karşılıklı çıkarlarını vurguladığını ve mevcut Viyana görüşmelerindeki son gelişmeleri gözden geçirdiğini” bildirdi.
Avusturya dışişleri bakanı Schallenberg, Pazartesi sabahı ABD’nin İran Özel Temsilcisi Robert Mali ile de bir araya geldi. Avusturya Dışişleri Bakanlığı toplantıya atıfta bulunarak, Viyana görüşmelerinin kritik bir dönemeçte olduğunu bildirdi.
İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan da Pazartesi günü Tahran’da İrlanda Dışişleri Bakanı Simon Kavouni ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “İran İslam Cumhuriyeti iyi bir anlaşmaya varmaya hazır” dedi.
Bu arada İran dışişleri bakanı, Batılı tarafların şok temelli davranışlarda bulunmak, metinle oynamak ve oyalama oyunları yerine, Nükleer Anlaşma kapsamındaki tam yükümlülüklerine geri dönmek için gerçek kararlılıklarını göstermeleri gerektiğini vurguladı.
Genel olarak, heyetlerin Viyana’ya dönüşünden sonra toplantılar ileriye dönük ve yapıcı bir atmosferde gerçekleştirildiği ve kalan konular üzerinde ciddi tartışmalar yapıldığı belirtiliyor.
