AvrupaHaberler

Belgrad’daki sığınmacılar hayatlarından endişeli

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’daki bir parkta konaklayan sığınmacılar, kış aylarında dışarıda hayatta kalabilecek koşullara sahip olmadıklarını ifade etti.

Daha iyi bir yaşam umuduyla Avrupa ülkelerine ulaşmayı hedefleyen sığınmacıların yoğun bir şekilde kullandığı Balkan rotasının kapatılmasının ardından Sırbistan’da sıkışıp kalan çoğu Ortadoğu ve Afrika’dan binlerce sığınmacı, soğuk havayla mücadele ediyor.

Başkent Belgrad’daki bir parkta aylardır konaklayan sığınmacılar, yağmurdan, rüzgardan ve soğuktan korunmak için terk edilmiş binalara, kapalı otoparklara sığınıyor.

Geceleri açık havada geçirmek zorunda kalan büyük çoğunluğu Afganistan, Pakistan, Cezayir, Suriye, Fas, İran ve Irak uyruklu sığınmacılar, kış mevsiminin gelmesiyle dışarıda hayatta kalabilecek koşullara sahip olmadıklarını ifade ediyor.

Gündüz Miksaliste’deki bakımevine gidip ısınma imkanı bulan sığınmacılar, bu tür merkezlerde yer bulunmadığı için geceyi parklarda ve diğer açık alanlarda geçirmeye devam ediyor.

Çocuklu ailelere, kadınlara ve çocuklara öncelik verilen bakımevinde, 09.00 ile 16.00 saatleri arasında sığınmacılara yiyecek ve giyecek dağıtılıyor.

Miksaliste Bakımevi Koordinatörü Uros Bosiljcic, kendilerinden yardım talep eden sığınmacıların sayılarının günden güne değiştiğini söyleyerek günde 250 ila 500 kişinin ısınmak ve yemek için bakımevine geldiğini, bunların çoğunun çocuklar ve kimsesizler olduğunu ifade etti.

Yeterli kapasiteye sahip olmadıklarından yemek dağıtımını bir süredir durdurduklarını belirten Bosiljcic, “Birkaç gün önce, bu alanda yemek ve eşya dağıtan tek kuruluş olarak kaldığımız için büyük sıkıntı yaşadık. Kapılarımızı günde bin 500 kadar kişiye açtık. Ancak bu durum sadece birkaç gün sürdü.” diye konuştu.

Bosiljcic, bakımevinde tüm sığınmacılara sağlık hizmeti de sunduklarını kaydederek bakımevinin saat 16.00’da kapandığını, sığınmacıların büyük çoğunluğunun konakladıkları parklara, terk edilmiş binalara döndüğünü söyledi.

Kötü hijyen koşulları nedeniyle sığınmacılar arasında bitlenme ve uyuz gözlemlediklerini vurgulayan Bosiljic, “Bunun yanı sıra sınır polisinin müdahalesi sonucu yaralanmalar da söz konusu. Bunu yapan Bulgar ve Macar polisi. Tekrar buraya dönmek zorunda kalan sığınmacılar, köpekler tarafından ısırılmış, darp edilmiş ve perişan bir halde geliyorlar.” dedi.

Başa dön tuşu
Bugün 04 Haziran 2026 (9) içerik yüklenmiştir.