İran

Dehgan: Uranyumu %20 zenginleştirmek, İran’ın en az tepkisidir

İslam İnkılabı Lideri ve Başkumandan Ayetullah Hamanei’nin askeri danışmanı General Hüseyin Dehgan, Fordo tesislerinde uranyumu yüzde 20 zenginleştirmek, Kapsamlı Ortak Eylem Planı KOEP’de karşı tarafın sözünü tutmamasına gösterilen en az tepki olduğunu belirtti.

Pazartesi günü twitter hesabında konu hakkında bir açıklama yapan General Dehgan, Fordo tesislerinde uranyumu yüzde 20 zenginleştirmek, Kapsamlı Ortak Eylem Planı KOEP’de karşı tarafın sözünü tutmamasına gösterilen en az tepki olduğunu, nükleer silahları men eden NPT anlaşmasına göre, İran İslam Cumhuriyeti uranyumu yüzde 20’nin üzerinde zenginleştirmesi bakımından hiç bir kısıtlama ile karşı karşıya bulunmadığını belirtti.

Bilindiği üzere İslami Şura Meclisi İran’da Bercam adı ile anılan Kapsamlı Ortak Eylem Planı KOEP ve Cumhurbaşkanı Ruhani’nin Avrupa ülkelerine yazdığı mektup çerçevesinde nükleer yükümlülüklerini adım adım askıya alma ve Amerika terör devletinin İran karşıtı hasmane uygulamaları ve Avrupalı tarafların da Washington’a eşlik etmelerine cevaben, yaptırımları kaldırma stratejik eylem planını onayladı.

İslami Şura Meclisi’nin onayladığı planın birinci maddesine göre, İAEK barışçıl amaçlar uğruna kullanmak üzere uranyumu yüzde 20 zenginleştirmek ve en az 120 kg ağırlığında stok etmekle yükümlü hale geldi. İAEK ayrıca yine barışçıl amaçlar uğruna ülkenin ihtiyacı olan uranyumu yüzde 20 seviyesinin üzerinde zenginleştirme çalışmasına da tam olarak ve gecikmeksizin başlaması gerekiyor.

Başa dön tuşu
Bugün 04 Temmuz 2026 (39) içerik yüklenmiştir.