İran

FKİK Dışişleri Bakanları, Tahran ile müzakerelerin devamını vurguladı

Fars Körfezi İşbirliği Konseyi ülkelerin dışişleri bakanları, ihtilafları çözmek için İran ile işbirliği ve diyaloğun sürdürülmesi çağrısında bulundu.

Fars Körfezi İşbirliği Konseyi dışişleri bakanları 155’inci periyodik toplantısını dün akşam (Çarşamba) Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da gerçekleştirdi.

Umman Dışişleri Bakanı Badr Albusaidi başkanlığında gerçekleştirilen toplantının sonuç bildirgesinde Fars Körfezi İşbirliği Konseyi’ne üye ülkelerin dışişleri bakanları, ortak iş birliğinin devamına ve İran ile barışçıl yollarla anlaşmazlıkların çözümüne vurgu yaptı.

Yapılan açıklamada, Tahran ile Riyad arasındaki ilişkilerin tekrar başlanması memnuniyetle karşılarken bu adımın bölgesel anlaşmazlık ve ihtilafların diyalog yoluyla çözümü doğrultusunda olması umut edildi.

Açıklamanın bir bölümünde Umman ve Irak’ın Tahran ile Riyad arasındaki diyalog sürecini kolaylaştırma çabaları ve birkaç tur müzakereye ev sahipliği yapmaları takdir ve teşekkür edildi.

Fars Körfezi İşbirliği Konseyi’ne üye ülkelerin dışişleri bakanları, İran’ın aşırı uranyum zenginleştirmesini durdurma taahhüdünün ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ile işbirliğinin gerekliliğini vurgularken bu konuda İran ile işbirliğine hazır olduklarını ifade ettiler.

Üye ülkeler bir kez daha üç ada olan Küçük Tonb, Büyük Tonb ve Bumusa adaları ile ilgili iddialarını bir kez daha gündeme getirdiler.

Başa dön tuşu
Bugün 01 Temmuz 2026 (1) içerik yüklenmiştir.