Garibabadi: Ajans bağımsız, tarafsız ve profesyonel kalmalıdır

İran’ın Viyana merkezli uluslararası kuruluşlar nezdindeki daimi temsilcisi Kazım Garibabadi, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın İran Özel Temsilcisinin açıklamalarına tepki göstererek, ”Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), bağımsız, tarafsız ve profesyonel kalmalıdır’ dedi.
İRNA’ya göre; Kazım Garibabadi dün gece attığı twitte, ABD’nin İran Özel Temsilcisinin Avrupalılarla koordinasyon içinde Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’na İran konusunda baskı yapmaya devam edilmesine dair açıklamalarına tepki gösterirken, ”Bu kurum, bağımsız ve tarafsızlık ilkesinde olmalıdır’ dedi.
Garibabadi mesajında, UAEA’nın eski Genel Müdürü Yukiya Amano’nun, 30 Ocak 2019’da Hıristiyanların Yeni Yılı münasebetiyle yaptığı açıklamasına atıfta bulunarak; “Ajans’a nükleer faaliyetlerle ilgili kısmi çabalar ve baskılar sonuç vermezken bunlar aksine geri tepti ve bu gibi girişimler son derece zararlıdır’ dedi.
İranlı yetkili, “Amano’nun hangi ülkeden bahsettiği artık belli.” derken, bir bütün olarak uluslararası toplumun çıkarlarına zarar veren UAEA üzerindeki baskının etkisiz hale getirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
ABD yönetiminin İran özel temsilcisi Elliott Abrams, Siyonist-Amerikan dergisini Algemeiner’e verdiği röportajda, bir sonraki ABD yönetiminin Avrupalı müttefikleriyle Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ile işbirliği içinde İran’a nükleer programı konusunda “maksimum baskı” politikası izlemesi gerektiğini söylemişti.
