Gazze’de soykırım hız kesmeden devam ederken ölü sayısı 60 bin 100’ü aştı

Sağlık Bakanlığı Çarşamba günü yaptığı açıklamada, İsrail’in Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’ne yönelik soykırım savaşında en az 60 bin 138 Filistinlinin öldürüldüğünü söyledi.
Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Bakanlık açıklamasında, İsrail saldırılarında son 24 saatte hastanelere 104 cenazenin getirildiği, 399 kişinin de yaralandığı, yaralı sayısının 146 bin 269’a çıktığı belirtildi.
Açıklamada, “Kurtarma ekiplerinin ulaşamadığı çok sayıda mağdur hala enkaz altında ve yollarda mahsur durumda” denildi.
Bakanlık ayrıca, son 24 saatte insani yardım ulaştırmaya çalışan Filistinlilerden 60’ının şehit olduğunu, 195’ten fazlasının yaralandığını, 27 Mayıs’tan bu yana yardım ulaştırmaya çalışan Filistinlilerin toplam sayısının 1.239’a, yaralı sayısının ise 8.152’ye çıktığını kaydetti.
İsrail ordusu, 18 Mart’ta Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarını yeniden başlattı ve o tarihten bu yana 8 bin 970 kişiyi öldürdü, 34 bin 228 kişiyi yaraladı. Bu saldırılar, Ocak ayında yürürlüğe giren ateşkesi ve esir değişim anlaşmasını bozdu.
Pazartesi günü, İsrailli insan hakları grupları B’Tselem ve İnsan Hakları İçin Doktorlar-İsrail, İsrail’i Gazze’de soykırım yapmakla suçladı ve Filistin toplumunun sistematik olarak yok edildiğini ve bölgedeki sağlık sisteminin kasıtlı olarak söküldüğünü öne sürdü.
Uluslararası Ceza Mahkemesi, geçtiğimiz kasım ayında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında Gazze’de işlenen savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar nedeniyle tutuklama emri çıkarmıştı.
İsrail ayrıca bölgeye yönelik savaşı nedeniyle Uluslararası Adalet Divanı’nda soykırım davasıyla da karşı karşıya.
