İşgalci İsrail RejimiAksa TufanıAvrupaDünyaFilistinHaberlerOrtadoğu

Gazze’deki kıtlığı aklamak için; Google, Netanyahu’nun ofisiyle 45 milyon dolarlık anlaşma imzaladı

Google, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ofisi için, rejimin kuşatma altındaki Gazze Şeridi’ndeki acımasız savaşı hakkındaki propagandasını güçlendirmek ve Gazze’deki açlık haberlerini önemsiz göstermek amacıyla 45 milyon dolarlık bir kampanya yürütüyor.

Drop Site News’in Çarşamba günkü haberine göre, Google, Netanyahu’nun kabinesinin mesajlarını yaymak ve savaştan zarar görmüş Gazze Şeridi’ndeki insani krizi önemsiz göstermek amacıyla Netanyahu’nun ofisiyle altı aylık, 45 milyon dolarlık bir sözleşme imzaladı.

Haziran ayı sonlarında imzalanan anlaşmada, Google, İsrail’in 2 Mart’ta Filistin topraklarına gıda, ilaç, yakıt ve diğer insani yardım malzemelerinin girişini engellemesinin ardından başlatılan Netanyahu’nun halkla ilişkiler stratejisini destekleyen “kilit bir kuruluş” olarak tanımlanıyor. Bu karar, İsrailli milletvekilleri arasında olası bir kamuoyu tepkisi konusunda endişe yaratmıştı.

O dönemde bir ordu sözcüsü, yetkililerin “açlık olmadığını açıklamak ve verileri sunmak için” dijital bir kampanya başlatabileceğini belirtmişti.

O zamandan beri, İsrail destekli reklamlar yaygın olarak dolaşımda ve Gazze’deki açlıkla ilgili tekrarlanan haberleri yalanlıyor. YouTube ve Google’ın Display & Video 360 platformu aracılığıyla yönetilen bu reklamlar, İsrail Dışişleri Bakanlığı’nın “Gazze’de yiyecek var. Başka bir iddia yalandır” ifadesini içeren bir videosunu da içeriyor ve bu video, büyük ölçüde ücretli tanıtımlar sayesinde altı milyondan fazla izlenme aldı.

Resmi belgelere göre bu tür çabalar, İbranicede genellikle “propaganda” olarak tercüme edilen “hasbara” terimiyle tanımlanıyor. Google’ın yanı sıra, kayıtlara göre İsrail, ABD merkezli platform X’e 3 milyon dolar, Fransız-İsrail ortaklığındaki Outbrain/Teads şirketine ise 2,1 milyon dolar reklam ayırdı.

Geçtiğimiz yıl da Birleşmiş Milletler ve Gazze yetkililerini hedef alan benzer kampanyalar WIRED tarafından bildirilmişti. Bunlar arasında, dünya kuruluşunu yardımları “kasıtlı olarak sabote etmekle” suçlayan ve tartışmalı ABD destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı’nı destekleyen bir reklam da vardı.

Gazze’deki insani koşullar kötüleşmeye devam ederken, Gazze Sağlık Bakanlığı, sadece Ağustos ayında 12’si çocuk 185 kişinin açlıktan öldüğünü bildirdi. Bu, rejimin Ekim 2023’te Filistin topraklarına soykırım savaşını başlatmasından bu yana en yüksek aylık ölüm sayısı.

Bildirilen ölümlerin yetmişi, BM destekli Entegre Gıda Güvenliği Faz Sınıflandırması sisteminin Gazze’yi resmen kıtlık içinde ilan etmesinden sonra gerçekleşti. Sağlık yetkililerine göre, şu anda beş yaş altı 43.000’den fazla çocuk yetersiz beslenmeden etkileniyor ve hamile veya emziren 55.000 kadın da yetersiz beslenmeden etkileniyor.

Bu rakamlar, İsrail rejiminin boyutunu küçümseme veya yok sayma çabalarına rağmen insani krizin derinleştiğini ortaya koyuyor.

İsrail Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze’ye yönelik soykırım savaşında şu ana kadar en az 63 bin 746 Filistinlinin öldüğünü, 161 bin 245 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Başa dön tuşu
Bugün 06 Ekim 2026 (63) içerik yüklenmiştir.