
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Genel Direktörü Rafael Grossi, ülkenin nükleer tesislerine yönelik askeri saldırıları haklı çıkarmak için hazırladığı raporlarda İran’ın nükleer silah arayışında olduğunu söylemediğini söyledi.
Kolombiya medyasına verdiği çevrimiçi röportajda Grossi, İran’ın son zamanlarda kendisini çok eleştirdiği yönündeki bir soruya yanıt olarak, uzun müzakerelerin ardından IAEA müfettişlerinin İran’a geri döndüğünü ve denetimleri yeniden başlatmanın ilk adımı olarak Buşehr reaktörüne gittiklerini söyledi. İran ve IAEA’nın, ABD-İsrail saldırılarında hasar görenler de dahil olmak üzere tüm tesislere erişebilmek için bir dizi teknik yöntem ve önlem üzerinde anlaşmaya varması gerektiğini, çünkü bu tesislerin enkazının altında hala nükleer malzeme bulunduğunu ve bu malzemenin endişe kaynağı olmaya devam ettiğini savundu.
ABD-İsrail saldırıları nedeniyle kesilen İran ile ilişkilerin yeniden kurulması için Uluslararası Atom Enerji Ajansı’nın (UAEA) çaba gösterdiğini de sözlerine ekledi.
Uluslararası Atom Enerji Ajansı (UAEA) Başkanı, askeri saldırıların kısa vadeli etkileri olabileceğini belirterek, askeri saldırıların İran’ın nükleer programını yok etmeyeceğini kabul etti.
Uluslararası Atom Enerji Ajansı ve kendi raporlarının ABD’ye İran’ın nükleer tesislerine saldırma yetkisi verdiğini reddederek, bu raporların sadece İran’ın nükleer programının nasıl olduğunu gösterdiğini, askeri eylemi haklı çıkaracak yeni veya şaşırtıcı hiçbir şey eklemediğini ileri sürdü.
Nükleer silahlara ilişkin olarak Uluslararası Atom Enerji Ajansı (UAEA) Başkanı, raporlarında İran’ın o dönemde nükleer silah üretme planlarının olmadığının açıkça belirtildiğini, şimdi de böyle bir planlarının olmadığını, dolayısıyla bu raporun bir savaş nedeni olduğunu düşünenlerin tamamen yanıldığını söyledi.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Irakçi, bugün yaptığı açıklamada, Avrupalıların ülkenin nükleer sorununu çözmeyi amaçlayan diplomatik süreçteki konumlarını zayıflattıklarını ve bu nedenle gelecekteki müzakerelerde “azaltılmış” bir rol oynayacaklarını söyledi.
Araghchi’nin açıklamaları, İngiltere, Almanya ve Fransa’nın (toplu olarak E3 olarak bilinir) İran’a yönelik BM yaptırımlarının yeniden yürürlüğe konmasını amaçlayan sözde geri çekilme sürecinin tamamlanmasından bir hafta sonra geldi.
Başkent Tahran’da bulunan büyükelçiler, maslahatgüzarlar, yabancı ve uluslararası misyon şefleriyle yaptığı görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yapan İranlı üst düzey diplomat, Avrupalı üçlünün geri adım atmayı İran’a baskı yapmak için yeni bir kaldıraç olarak gördüğünü, ancak şimdi mekanizmanın etkinleştirilmesinin hiçbir sorunu çözmediğini, sadece diplomasiyi daha zor ve karmaşık hale getirdiğini gördüklerini söyledi.
İranlı üst düzey diplomata ayrıca, İran ile Uluslararası Atom Enerji Ajansı’nın (UAEA) 9 Eylül’de Mısır’ın başkenti Kahire’de imzaladığı ve işbirliğini yeniden başlatmayı amaçlayan anlaşmanın akıbeti de soruldu.
Anlaşmanın şu anda Tahran’ın Uluslararası Atom Enerji Ajansı ile işbirliğinin temeli olarak kullanılamayacağını belirten İran Dışişleri Bakanı, İran’ın BM Atom Enerji Ajansı ile işbirliğinin nasıl ilerleyeceği konusunda yeni kararını yakında açıklayacağını söyledi.
