
Güney Sudan, dünyanın en genç ülkesinde kurumsal kapasiteyi ve ekonomik yönetimi güçlendirmek amacıyla 2011 yılında bağımsızlığını kazandığından bu yana ilk kez hanehalkı bütçesi anketini başlattı.
Güney Sudan Ulusal İstatistik Bürosu Genel Müdürü Augustino Ting Mayai, Hanehalkı Bütçe Anketi’nin (HBS) çeşitli ekonomik sektörlere, özellikle 10 eyalet ve üç idari bölgedeki ulusal üretime odaklanacağını söyledi.
Mayai, başkent Juba’da düzenlenen lansman töreninde yaptığı konuşmada, “Güney Sudan’ın karşı karşıya olduğu temel zorluklardan biri, çeşitli sektörlerde güvenilir ve güncel ampirik verilerin bulunmamasıdır. Bu durum etkili politikaların oluşturulmasını engellemektedir.” dedi.
Güney Sudan’ın son ulusal düzeyde temsili hanehalkı bütçesi anketi, ülkenin Sudan’dan bağımsızlığını kazanmasından önce, 2009 yılında gerçekleştirilmişti.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Güney Sudan Mukim Temsilcisi Mohamed Abchir, ülkede etkili politika yapımının önündeki en büyük engelin güvenilir istatistiki verilerin eksikliği olduğunu söyledi.
Abchir, HBS’nin, Afrika Kalkınma Bankası (AfDB) tarafından finanse edilen Güney Sudan’da Ekonomik Yönetişimi Güçlendirmeye Yönelik Kurumsal Destek Projesi kapsamındaki amiral gemisi girişimlerden biri olduğunu söyledi.
“Projenin üç temel alana odaklandığını belirten Öztürk, şunları kaydetti: “Veri ve istatistik sistemlerinin güçlendirilmesi, parlamento denetim kapasitesinin artırılması ve kamu yatırım programlarının kurumsallaştırılması.”
Anketten elde edilecek veriler Tüketici Fiyat Endeksi, Gayri Safi Yurt İçi Hasıla ve diğer sosyo-ekonomik göstergeler gibi istatistiklerin derlenmesinde kritik öneme sahip olacak.
AfDB Güney Sudan Ülke Müdürü Themba Bhebhe, 10 milyon dolarlık anketin, devam eden kamu mali yönetimi reformlarını desteklemek, ulusal bütçe çerçevesini iyileştirmek ve ekonomik ve politik kırılganlığı azaltmak için yürütülen daha geniş kapsamlı bir çabanın parçası olduğunu söyledi.
Bhebhe, “Destek, politika, strateji ve kalkınmaya rehberlik edecek yenilikçi bilgi üretme ve yayma kapasitesini güçlendirmeyi amaçlayan teknik yardımı da içeriyor” diye ekledi.