HaberlerAksa TufanıDünyaFilistinİşgalci İsrail RejimiOrtadoğu

Guterres: İşgalci Olarak İsrail Tüm Yükümlülüklerini İhlal Ediyor

BM Genel Sekreteri António Guterres, Gazze’deki kritik duruma değinerek İsrail rejiminin Gazze Şeridi’ne yardım girişini kontrol etme planını reddetti ve Birleşmiş Milletler’in insanlık, tarafsızlık ve bağımsızlık ilkelerine saygı göstermeyen hiçbir yardım dağıtım planına katılmayacağını duyurdu.

İsrail’in Gazze’ye yardım gönderme planına karşı çıkıyoruz

António Guterres şöyle ifade etti: “İsrail yetkililerinin Gazze’ye yardım ulaştırmak için son dönemde önerdiği mekanizmalar, tek bir buğday tanesine kadar yardımların girişini acımasızca kısıtlıyor. Açıkça söyleyeyim: İnsaniyetçilik, tarafsızlık ve bağımsızlık ilkelerine tam saygı göstermeyen hiçbir düzenlemeye katılmayacağız.”
BM Genel Sekreteri, “Sivillerin insani yardıma erişiminin hiçbir engele takılmadan sağlanması ve insani yardım çalışanlarına uluslararası hukukun sağladığı korumaların sağlanması gerekmektedir.” ifadesini kullandı.

Gazze bir katliam alanına dönüştü

Devamında, “Gazze Şeridi bir ölüm tarlasına dönüştü. Bir ayı aşkın süredir Gazze’ye tek bir un tanesi bile ulaşmadı, buraya ne gıda, yakıt, ilaç, ticari mal ne de başka bir şey girmedi ve terörün kapıları yeniden açıldı.” diye sözlerine ekledi.
Guterres şöyle devam etti: “İşgalci bir güç olan İsrail, uluslararası hukuk uyarınca Filistin vatandaşlarına gıda ve tıbbi yardımın ulaşmasını sağlamakla açıkça yükümlüdür. Gazze’deki bu zor şartlarda, mevcut durum hakkında tamamen dürüst olmalı ve dürüstçe konuşmalıyız.”

İsrail işgalci güç olarak yükümlülüklerini yerine getirmiyor

Ayrıca, “Gazze’deki geçişlerin kapatılması ve halkın yardımlardan mahrum bırakılmasıyla birlikte güvenliğin yerini felaket almış, BM’nin Gazze’ye yardım ulaştırma yetkisi kalmamıştır. Taahhütlerimiz konusunda da şeffaf olmamız gerekiyor ve işgalci bir güç olarak İsrail’in, insan hakları hukuku da dahil olmak üzere uluslararası hukuk kapsamında açık yükümlülükleri bulunmaktadır ve Dördüncü Cenevre Sözleşmesi’nin 55. maddesinin 1. paragrafı, sivillerin gıda ve tıbbi yardıma erişebilmesi gerektiğini öngörmektedir.” ifadelerini kullandı.
BM Genel Sekreteri şunları söyledi: ”
Dördüncü Cenevre Sözleşmesi’nin 56. maddesinin 1. fıkrasında da işgalci gücün işgal altındaki topraklarda bulunan hastanelere ve kamu sağlık kuruluşlarına tıbbi imkân, hizmet ve ekipman sağlanmasını temin etmekle yükümlü olduğu hükme bağlanmıştır. Dördüncü Cenevre Sözleşmesi’nin 59. maddesinin 1. fıkrasına göre, her gruptan sağlık personelinin görevlerini yerine getirebilmesine izin verilmeli ve işgalci güç, işgal altındaki topraklardaki insanlara mümkün olan en iyi şekilde yardım ulaştırmayı kabul etmelidir.”
António Guterres, “Ama bunların hiçbiri bugün Gazze’de yaşanmıyor, Gazze’ye insani yardım ulaşma ihtimali yok, yiyecek, ilaç ve barınak sınır kapılarının arkasında birikiyor. Uluslararası insancıl hukuk, yardım ekiplerine saygı gösterilmesini gerektirir ve BM personeli de dahil olmak üzere yardım çalışanlarının öldürülmesiyle ilgili bağımsız bir soruşturma yapılmasını talep ediyoruz.” söylediğini aktardı.

Batı Şeria’nın bir Gazze daha olmasından endişe ediyoruz

BM’den üst düzey yetkili şöyle devam etti: “Dünya Gazze’de yaşananları anlatmak için kelimeler bulamıyor ama gerçeklerden asla kaçamayız: Mevcut durum büyük bir çıkmazdır ve uluslararası hukuk açısından kabul edilemezdir. İşgal altındaki Batı Şeria’nın bir Gazze’ye dönüşme ihtimali göz önüne alındığında durum daha da kötüleşiyor ve sivillerin insan haklarının inkarına son verilmesi, sivillerin korunması, Gazze’ye yaşamsal yardımların ulaştırılmasının sağlanması ve ateşkesin sağlanması zamanı gelmiştir.”

Başa dön tuşu
Bugün 24 Haziran 2025 (70) içerik yüklenmiştir.