Halil el-Hayye: Seçimlerin başarıyla tamamlanması için 3 temel unsur olmalı

Hamas Siyasi Büro üyesi Halil el-Hayye, Hamas hareketine bağlı seçim komitesinin 2018’de kurulduğunu ve yakın zamanda yapılacak genel seçimler için gece gündüz çalıştığını vurguladı.
Filistin İslami Direniş Hareketi’nin (Hamas), 22 Mayıs tarihinde icra edilmesi planlanan milletvekili seçimlerine ne şekilde katılacağı konusunda henüz bir karar vermediğini aktaran el-Hayye, bunun önümüzdeki günlerde Kahire’de gerçekleştirilecek diyalog toplantısının seyrine bağlı olduğunu belirtti.
Filistin davasının tanınan simalarından olan el-Hayye, Hamas’a bağlı Medya Ofisi tarafından düzenlenen Filistin Ulusal Konseyi seçimlerine dair bir programa konuk olup son gelişmelerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
İsimlerini vermediği bazı devletlerin, Filistin seçimlerinin 6 ayda yapılacağı konusunda güvence verdiğini söyleyen el-Hayye, uluslararası camianın beklentisinin de seçimlerin yapılması yönünde olduğuna işaret etti.
Açıklamalarında el-Hayye, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın, geçtiğimiz günlerde imzaladığı, 22 Mayıs 2021’de milletvekili ve 31 Temmuz 2021’de başkanlık seçimlerinin yapılmasını öngören kararnameden dönüş yapılmaması ve seçim girişiminin akamete uğramasına yol açacak birtakım engellerin ihdas edilmemesi konusunda uyarıda bulundu. Ayrıca, Kahire görüşmelerinde bu hususla alakalı önemli konuların da tartışılacağı ifade edildi.
Hamas’ın önde gelen isimlerinden olan el-Hayye, seçimlerin sorunsuz şekilde başarıyla tamamlanabilmesi için, Filistinli gruplar arasında seçim sürecini yönetecek ortak bir ulusal stratejinin geliştirilmesi, Filistinli resmi makamlara iade-i itibarda bulunulması ve seçimlerin yapılma usulü üzerinde fikir birliğinin sağlanması olarak sıraladığı 3 temel unsurun bulunması gerektiğine vurgu yaptı.
Bu arada Hamas ile Fetih hareketleri, Filistin’in kapsamlı ulusal diyalog görüşmelerinin 8 Şubat’ta Mısır’ın başkenti Kahire’de başlayacağını duyurdu. Filistinli gruplara ait heyetler, diyalog görüşmelerinin başlatılması, yasama konseyi, başkanlık ve ulusal konsey düzeyinde Filistin seçimleri konusunun ele alınması gibi önemli konuları görüşmek üzere Kahire’ye gidecekleri kaydedildi.
Filistinli grupların tamamının, uzlaşı ve 15 yıl aradan sonra ilk kez yapılması planlanan Filistin seçimlerini tartışmak üzere diyalog görüşmelerine katılması bekleniyor.
