
Hükümetin müdahalesi, Air Canada kabin ekibinin grevini sona erdirmeyi başaramadı; yüzlerce uçuş iptal edildi ve yolcular mahsur kaldı.
Ülkenin en büyük havayolu şirketi Air Canada, cumartesi gecesi yarısından hemen sonra yaklaşık 10 bin uçuş görevlisinin ücret anlaşmazlığı nedeniyle başlattığı grevin ardından tüm operasyonlarını durdurmuştu.
Günlük 130 bin yolcusu bulunan ve dünya genelinde 180 şehre direkt uçuş gerçekleştiren havayolu şirketi, ülkenin endüstriyel ilişkiler kurulunun kararına kadar pazar öğleden sonrasına kadar tüm uçuşların iptal edileceğini duyurdu.
Grevciler, havayolu şirketinin yönetiminin çalışanların refahından çok hissedarların kârını önceliklendirmesini eleştiren pankartlar taşıdı ve yönetimle yaşanan anlaşmazlığın “kurumsal açgözlülük” olduğunu savundu.
Havayolu yöneticileri, işçi sendikası CUPE’yi günlerce süren müzakereleri “boşa harcadığı” gerekçesiyle eleştirdi.
Havayolu şirketi ayrıca iptal edilen uçuşlardaki yolculara tam para iadesi teklif edildiğini de duyurdu.
Daha önce müşterilerine, Air Canada veya onun düşük maliyetli yan kuruluşu Air Canada Rouge’a biletleri varsa havalimanına gitmemeleri çağrısında bulunmuştu.
Kanada hükümeti, greve müdahale ederek ücret anlaşmazlığını hızla çözmek için başarısız bir girişimde bulundu.
Kanada Çalışma Politikası Bakanı Patty Hajdu, grevi durduracak ve her iki tarafı da bağlayıcı tahkime zorlayacak bir yasal düzenlemeyi yürürlüğe koymak için harekete geçti.
Hajdu gazetecilere, “Bu, hafife aldığım bir karar değil. Kanadalılar ve ekonomimiz üzerinde anında olumsuz etki yaratma potansiyeli çok büyük.” dedi.
Grev nedeniyle Air Canada’nın normal seferlerine dönmesinin 5 ila 10 gün sürebileceğini söyledi.
Air Canada COO’su Mark Nasr da uçuş ekibiyle geçici bir anlaşmanın şartlarına varılmasının ardından havayolunun “tüm operasyonlarının” yeniden başlatılmasının bir haftaya kadar sürebileceğini söyledi.
Grevcilerin sendikası, havayolunun, grev hakkını ortadan kaldıracak ve yeni bir iş sözleşmesinde ücret ve çalışma koşullarının ana hatlarını belirlemek için üçüncü bir taraf arabulucuyu gerektirecek olan hükümet yönlendirmeli tahkime girme konusundaki ısrarını şimdiye kadar reddetti.
Kanada ekonomisi, direnç gösterse de ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret savaşının etkilerini hissetmeye başladı. Trump’ın otomotiv, alüminyum ve çelik gibi önemli sektörlere uyguladığı gümrük vergileri etkili oluyor.
Kanada İş Konseyi, grev başlamadan önce yaptığı açıklamada, Air Canada’da iş bırakmanın acıları daha da artırabileceği uyarısında bulundu.
Açıklamada, “Kanada’nın kritik ekonomik tedarik zincirleri üzerinde benzeri görülmemiş baskılarla uğraştığı bir dönemde, ulusal hava yolcu seyahati ve kargo taşımacılığı hizmetlerinin aksaması tüm Kanadalılara acil ve kapsamlı zararlar verecektir” denildi.
