İran

İngiltere Savunma Bakanının İran karşıtı bir duruşu

İngiltere Savunma Bakanı, Beyaz Saray’ın İran karşıtı politikaları doğrultusunda Kapsamlı Ortak Eylem Planı olarak bilinen nükleer anlaşmanın İran tarafından tam olarak uygulanması çağrısında bulundu.

İngiliz Savunma Bakanı Ben Wallace, ABD’nin nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmesini ve Avrupalı ​​tarafların Washington’un yaptırımlarını telafi etmek için son iki yıldır hiç bir girişimde bulunmadıklarına temas etmeksizin, nükleer anlaşmanın İran tarafından tam olarak uygulanması çağrısında bulundu.

İngiliz Avam Kamarası’nda konuşan Ben Wallace, Tahran’dan nükleer anlaşma konusunda uluslararası toplumla “ciddi” ilişki kurmasını istedi.

ABD Başkanı Biden daha önce ABD’nin nükleer anlaşmaya döneceğine dair vaatte bulunmuştu.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın İran’ın tüm taahhütlerine bağlılığını kabul etmesine rağmen, ABD hükümeti 2018’de tek taraflı olarak nükleer anlaşmadan çekilmişti.

Bu olaydan bir yıl sonra da İran İslam Cumhuriyeti Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi, 8 Mayıs 2019’da ABD’nin nükleer anlaşmadan çekilmesinin yıldönümünde, İran’ın anlaşma yükümlülükleri arasında bir denge kurmak için kademeli olarak yükümlülüklerini azaltacağını duyurdu.

İran, yaptırımların kaldırılması ve nükleer anlaşmadan doğan kazanımlardan faydalanması durumunda taahhütlerine dönmeye hazır olduğunu vurguladı.

Başa dön tuşu
Bugün 11 Eylül 2026 (38) içerik yüklenmiştir.