AmerikaAsyaAvrupaDünyaIrakİranİşgalci İsrail RejimiMısır

Iraklı Analist: Sınırda silahlı saldırı, Mısır’ın İsrail bağları konusunda bölünmüş olduğunu gösteriyor..

Iraklı bir siyaset uzmanı, Mısır’ın işgal altındaki topraklarla olan sınırı yakınlarında son zamanlarda meydana gelen ölümcül silahlı saldırının, Mısır hükümeti ile İsrail rejimi ile ilişkiler konusunda halk arasındaki büyük uçurumu ortaya koyduğunu söylüyor.

Alaa Fadhil, Press TV’ye verdiği bir röportajda, Negev çölünde üç İsrail askerinin Mısırlı bir polis tarafından öldürülmesinin ardından Kahire-Tel Aviv bağlarında gerilim olacağını tahmin etti.

Geçen Cumartesi, Mısırlı bir subay askeri bir karakolda iki İsrail sınır muhafızını vurarak öldürdü ve İsrail desteği olay yerine geldiğinde, hem silahlı adam hem de üçüncü bir İsrail askerini öldüren bir çatışma çıktı.

Mısır polisi işgal altındaki topraklara sızmayı başardı ve ilk saldırıdan önce ve sonra birkaç saat fark edilmeden kaldı.

Mısır, memurunun uyuşturucu kaçakçılarının peşinden sınırı geçtiğini söyledi.

Sınır olayı, Mısır sınırı boyunca on yıldan fazla bir süredir işgal altındaki Filistin toprakları ile ilk ölümcül ateş alışverişiydi.

Fadhil, “Bu olay, onurlu Mısır ulusu ile ülkenin yönetici yönetimi arasındaki bölünmenin derinliğini gösteriyor” dedi. Ülke, liderlerinin aksine İsrail rejimiyle ilişkilerin normalleşmesine karşı.

“Camp David Anlaşmalarının üzerinden 40 yılı aşkın bir süre geçmesine rağmen, Mısır halkı Siyonistlerden hâlâ nefret ediyor ve ulusla bağları sadece elçilikleriyle sınırlı kaldı. Böylece Mısırlılar, Arap ve Müslüman dünyasının ana meselesi olan Filistin davasından uzak durmuyor.”

Mısır, 1978 Camp David Anlaşmalarından sonra İsrail rejimiyle barışan ilk Arap ülkesi oldu. İki taraf yakın güvenlik işbirliğini sürdürüyor ve sınır boyunca çatışma nadiren yaşanıyor.

Analist, olayın Mısır’ı İsrail’e taviz verme ve direniş savaşçılarının güvenini sarsma veya ulusal bir pozisyona bağlı kalma ve Siyonistleri ve ABD’yi kızdırma ikilemine sokacağını söyledi.

Ayrıca, kurşuna dizilmenin Mısır’ın itibarını geri kazanabileceğini de kaydetti ki bu, ülkenin siyasi sistemi tarafından isteyerek göz ardı edilen bir şey.

Fadhil, “Şüphesiz olay, Mısır’ın Tel Aviv ile ilişkilerinde yeni gerilimler yaratması anlamında Siyonist rejimden tepkilere yol açacaktır.”

Bu arada Mısır hükümetinin halkıyla uyum sağlamak için başka bir yöne meyletmesi ihtimali var” dedi.

Rejimin, direnişçilerin saldırıları karşısında Gazze Şeridi ile olan sınırını kontrol edemediğini ortaya çıkaran olay sonucunda İsrail’in güvenlik önlemlerini yeniden gözden geçireceğini söyledi.

Başa dön tuşu
Bugün 21 Mayıs 2025 (17) içerik yüklenmiştir.