EkonomiDünyaHaberlerİranOrtadoğu

İran borsaları yabancı yatırımda büyük artış bildirdi

İran Menkul Kıymetler Borsası Kurumu’nun verilerine göre, yabancı yatırımcıların piyasaya yaptığı yatırımlar, temmuz sonuna kadar geçen sürede neredeyse iki katına çıktı.

İran Menkul Kıymetler ve Borsa Kurumu’nun pazartesi günü açıkladığı rakamlara göre, yabancı hissedarların Tahran Borsası (TSE) ve bağlı piyasası Fara Borsası’ndaki yatırımlarının değeri, 22 Temmuz’a kadar geçen yılda 181,83 trilyon riyale (yaklaşık 200 milyon dolar) ulaştı.

ISNA haber ajansının aktardığı rakamlara göre, İran borsasına yapılan yabancı yatırım, 2024 yılı temmuz sonu itibarıyla geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 91 arttı.

Veriler, yabancı şirketlerin Temmuz ayı sonuna kadar TSE ve Fara Borsası’nda hisse satın almak için 167 trilyon riyalin biraz üzerinde yatırım yaptığını, aynı dönemde bireylerin yatırımlarının ise 14,8 trilyon riyali aştığını gösterdi.

İki pazarda kayıtlı yabancı hissedar sayısı yüzde 5,3 artarak 5 bin 100’e yükselirken, bunların 3 bin 339’unu kurumsal hissedarlar, bin 709’unu ise bireysel yatırımcılar oluşturdu.

Rakamlar, İran hükümetinin, piyasaların İran ile İsrail rejimi arasında 12 günlük bir savaşa gergin tepki vermesinin ardından, yatırımcıların kaçmasını önlemek için yerel borsalara daha fazla sermaye enjekte etmekte zorlandığı bir dönemde geldi.

Yerel basında pazartesi günü yayınlanan haberlere göre, TSE’nin ana endeksi 21.851 puan düşüşle 2,54 milyon puanın biraz üzerine çıktı.

Bu durum, endeksin Haziran ortasında, İsrail’in İran’a karşı başlattığı saldırının başlamasından önce 2,8 milyon puan civarında seyretmesiyle ortaya çıktı.

Başa dön tuşu
Bugün 13 Temmuz 2026 (28) içerik yüklenmiştir.