AmerikaAsyaBilimselDünyaİran

İran ekonomisi ABD yaptırımlarına bağlanmamalı, ülke yasaklardan etkilenmemeli

İmam Hamaney, İran Yeni Yılı’nı “Üretim: Bilgiye Dayalı ve İş Yaratma” yılı olarak belirlediği Nevruz mesajını yayınladıktan sadece bir gün sonra İran milletine yaptığı Yeni Yıl konuşmasında bu açıklamaları yaptı.

İmam Hamaney Pazartesi günü yaptığı konuşmada, “Ekonomide en önemli konunun yerli üretim olduğunu” belirterek, millete verdiği Nevruz mesajında ​​bu konuyu bu nedenle öne çıkardığını da sözlerine ekledi.

İmam Hamaney, ekonomi alanındaki taleplerinin çoğunun devlet görevlilerine yönelik olduğunu ve bunların çoğunlukla icra memurlarına, aynı zamanda yargı makamlarına ve diğer ilgili yetkililere yönelik olduğunu kaydetti.

İmam Hamaney, ülkenin karşı karşıya olduğu ekonomik sorunları aşmanın anahtarının, bilginin tüm üretim alanlarında eksenel bir rol oynadığı bir ekonomik sistem anlamına gelen bilgiye dayalı ekonomiye doğru ilerlemek olduğunu söyledi.

“Bu politikayı takip edip bilgiyi ülke ekonomisinin mihenk taşı haline getirirsek ve bilgiye dayalı şirketlerin sayısını artırırsak bunun ülkeye çok faydası olacaktır. Verimliliği artıracak, ürün kalitesini artıracak ve rekabetçi ürünlerin üretilmesine yol açacaktır.”

Ekonomimizdeki temel sorunlardan birinin bu sektörün verimsizliği olduğunu ve bunun giderilmesi gerektiğini ifade eden İmam Hamaney, “Bilgiye dayalı ekonomiye geçilirse bu önemli ekonomik sorun çözülür” dedi.

İmam Hamaney, “Yerli üretimi artırmak, ekonomide adil ilerleme sağlamanın ve ülkedeki yoksulluk sorununu aşmanın tek yolu” dedi.

İmam Hamaney, ülkede 300.000 doğrudan iş yaratabilecek yaklaşık 7.000 bilgi tabanlı şirket olduğunu kaydetti.

İmam Hamaney, yetkililerden ülkedeki bilgiye dayalı şirketlerin sayısını iki katına çıkarmak için adımlar atmalarını beklediğini, böylece bu şirketler tarafından yaratılan doğrudan işlerin sayısının da, özellikle bu konuda geride kalan sektörlerde iki katına çıkmasını beklediğini söyledi. Özellikle de tarım sektörü.

İmam Hamaney daha sonra ülkenin temel gıda ürünlerinin yanı sıra hayvan yemi gibi ilgili ürünlerin üretiminde kendi kendine yeterli hale gelmesinin önemli olduğunu vurguladı.

“Tarım sektörümüz maalesef bilgi temelli olmaktan uzak. Bu sektörde bilgiye dayalı şirketler geliştirirsek… bu sektörden en iyi şekilde faydalanabileceğiz ve akabinde ülkenin gıda güvenliği garanti altına alınmış olacak.”

İmam Hamaney, “Bu nedenle, herhangi bir ekonomik sektördeki bilgiye dayalı şirketlerin sayısı, gelişiminin bir endeksi olarak kabul edilebilir” dedi.

İmam Hamaney, istihdam yaratılmasının yetkililer tarafından ele alınması gereken en önemli ikinci ekonomik konu olduğunu da sözlerine ekledi ve bilgiye dayalı şirketlerin geliştirilmesinin yeni istihdam yaratmanın ve bu sorunun üstesinden gelmenin en iyi yolu olacağını kaydetti.

ABD tarafından uygulanan yaptırımların üretimi teşvik etmenin önünde bir engel olduğu iddialarını reddeden İmam Hamaney, İslami düzen tarafından benimsenen yeni politikaların aksini kanıtladığını söyledi.

Başa dön tuşu
Bugün 11 Aralık 2024 (28) içerik yüklenmiştir.