
İran Ekonomi ve Maliye bakanı, Hazar Denizi kıyısı ülkelerle ulusal para birimiyle iktisadi ve ticari faaliyetlerin yapılması için müzakerelerin yapıldığını söyledi.
Moskova’daki ikinci Hazar Denizi Ekonomik Forumu’nun oturum kulisinde İran’ın Kanal1’ine demeç veren İran Ekonomi ve Maliye bakanı İhsan Handuzi, şöyle dedi: Kuzey-Güney Koridoru üzerinden mal geçişlerinin artırılması, petrol ve gaz takaslarının artırılması, yeşil gümrük güzergahının oluşturulması ve ulusal para birimleriyle uzlaşma, Hazar Denizi’ne kıyısı olan beş ülkenin ticari ve ekonomik ilişkilerini artırmak için ilgilendiği en önemli konulardır. .
Handuzi, ayrıca şöyle dedi: ”Hazar Denizi’nin doğu ve batısındaki demiryolu güzergahlarının hem İnçe burun girişinden hem de Astara girişinden hızlandırılması konusunda ciddi bir mutabakata varılmış ve bu konuda hazırlanması gereken anlaşmalar ve ön sözleşmeler hazırlanmaktadır.”
İran Ekonomi ve Maliye Bakanı, ”Gümrük yeşil güzergâhı ile ilgili olarak Gümrükler Genel Müdürlüğü aracılığıyla hazırlıklar yapılmış ve bazı maddeler uygulamaya konmuştur.” dedi.
