DünyaHaberlerİranOrtadoğu

İran, tam uzay fırlatma kabiliyetine sahip birkaç ülke arasında

İran Uzay Ajansı (ISA) Başkanı, İran’ın artık uydu ve fırlatma araçlarının tasarımı, geliştirilmesi ve fırlatılmasında tam kapasiteye sahip seçkin ülkeler arasında yer aldığını söyledi.

Dünya genelinde 200’den fazla ülke arasında sadece 10-11 ülkenin uzay sistemlerinde kapsamlı teknolojik hakimiyete ulaştığını belirten Hassan Salarieh, bu ülkeler arasında Rusya, Çin, ABD, Japonya ve bazı Avrupa ülkelerinin yer aldığını söyledi.

Bu ülkelerin dünyanın yüzde 10’undan azını temsil ettiğini ancak uzay endüstrisinde onlarca yıldır liderliği koruduklarını belirtti.

İran’ın ilerlemesini yerli uzmanlığa ve yerli kaynaklara güvenerek sağladığını belirten Salarieh, “İran eş zamanlı olarak hem uydu hem de fırlatıcı geliştiriyor,” dedi ve bu paralel ilerlemenin karmaşık ve son derece uzmanlaşmış teknolojilerde ustalık gerektirdiğini ekledi.

Salarieh ayrıca, İran’ın uydu görüntüleme teknolojisindeki başarılarını özetleyerek, yıllar içinde mekansal çözünürlükte kaydedilen önemli gelişmelere dikkat çekti. “İlerlememiz, piksel başına yaklaşık bin metre görüntü alabilen uydularla başladı, daha sonra birkaç yüz metreye, ardından birkaç düzine metreye çıktı ve bugün sadece birkaç metrelik çözünürlüklere ulaşıyoruz,” dedi.

Bu ilerlemelerin, üniversiteler, hükümet araştırma merkezleri ve devlete bağlı şirketlerdeki uzman ekipler arasındaki yakın işbirliği sayesinde sağlandığını ve bunların tümünün İran’ın yerli uzay endüstrisinin büyümesine katkıda bulunduğunu sözlerine ekledi.

Salarieh, İran’ın sürekli ilerlemesinin, ülkenin stratejik teknolojilerde kendi kendine yeterli olma ve uyduları bağımsız olarak tasarlama, üretme ve yörüngeye fırlatma yeteneğine sahip birkaç ülkeden biri olma konumunu güçlendirme yönündeki kararlılığını gösterdiğini vurguladı.

Başa dön tuşu
Bugün 07 Ekim 2026 (12) içerik yüklenmiştir.