İran ve Azerbaycan Cumhuriyeti Enerji Bakanları görüştü

İran Enerji Bakanı Rıza Erdekaniyan ve Azerbaycan cumhuriyeti Enerji Bakanı Perviz Şahbazov video konferans yöntemiyle görüştü.
Şahbazov görüşmede İran ve Azerbaycan Cumhuriyeti’nin enerji alanındaki işbirliğine değinerek, elektrik değişimi ile ilgili anlaşmanın 2020 yılının sonuna kadar uzatılmasının önemli olduğunu belirtti.
Görüşmede taraflar, iki ülkenin Aras Nehri üzerindeki Kız kalesi ve Huda Aferin barajlarının yapımı ve Ordubad elektrik santrali yapımını görüşerek bu konularda yakın zamanda teknik heyetlerin görüşmesini kararlaştırdılar.
Görüşmede ayrıca Rusya Enerji Koridoru konusu gündeme geldi ve bunun İran ile Azerbaycan Cumhuriyeti için önemine vurgu yapıldı.
Taraflar görüşmede ayrıca İran-Azerbaycan Cumhuriyeti ve Türkiye’nin elektrik enerjisi ile ilgili ortak işbirliği hakkında görüş alış verişinde bulundular.
Bu arada İran İslam Cumhuriyeti Enerji Bakanı Rıza Erdekaniyan, yılsonuna kadar ( 20 Mart 2021) bakanlığı bünyesinde 196 büyük projenin tamamlanacağını söyledi.
Erdekaniyan yaptığı açıklamada son haftalarda her hafta yapılan büyük projelerin açılışına değinerek şu ana kadar 54 büyük enerji projesinin açılışının gerçekleştiğini bu rakama yıl sonuna kadar 196 projenin ilave edileceğini söyledi.
İran’ın sınır akar suları bakımından dünyada kendine has konumu olduğunu ifade eden Erdekanizyan, İran’da 12 ilin komşularla sınırı olduğunu , 48 sınır nehrinin olduğunu ve bunların 40’ının İran’dan kaynaklandığını belirterek, tüm bu akan sular için uluslararası anlaşmalar olduğunu söyledi.
