
İran, Basra Körfezi’ndeki sahadan üretimi artırmak amacıyla Güney Pars’ta önemli bir kuyuyu faaliyete geçirdi.
Devlet tarafından işletilen PetroPars, Salı günü yaptığı açıklamada, Güney Pars’ın 11. Fazındaki sekizinci kuyunun artık gaz üretimine hazır olduğunu ve kuyunun Güney Pars’tan günlük üretimi 3 milyon metreküp (mcm) artıracağını belirtti.
Şirketten yapılan açıklamada, kuyunun 4 bin 200 metre derinliğiyle Güney Pars’taki en karmaşık yapılardan biri olduğu belirtildi.
İran, sahadaki 28 fazın en karmaşık olanı olan Güney Pars’ın 11. fazını, yerli şirketlerinin teknolojik uzmanlığından yararlanarak geliştirmeyi başardı.
İran’ın 2018’de ABD yaptırımlarına girmesinden önce Faz 11’in geliştirilmesi için Fransız enerji devi Total’in öncülüğündeki uluslararası ve yerli şirketlerden oluşan bir konsorsiyum görevlendirilmişti.
PetroPars, şirketin nisan ayı sonuna kadar 11. Faz’da daha fazla kuyuyu devreye alacağını söyledi.
Fars Haber Ajansı’nın haberine göre, Güney Pars’ta sekizinci kuyunun açılması, İran’ın Katar ile paylaştığı dünyanın en büyük doğalgaz sahası olan bu sahadaki üstünlüğünü korumasına yardımcı olacak.
Güney Pars, İran’ın doğal gaz arzının %70’inden ve ülkenin benzin üretim sektöründe ihtiyaç duyulan hammaddenin %40’ından sorumludur. 40 açık deniz sondaj kulesi, yüzlerce kuyu ve binlerce kilometrelik su altı boru hattını kapsamaktadır.
İran Petrol Bakanlığı yetkilileri, geçen ay Güney Pars’tan günlük gaz üretiminin 716 milyon metreküpe ulaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığını bildirmişti.