
Reuters haber ajansı tarafından Cuma günü yayınlanan raporda, İran’ın ham petrol sevkiyatlarının 2023’te Çin, Suriye ve Venezuela’ya yapılan daha yüksek sevkiyatlarla artmaya devam ettiği belirtildi. Rapor, danışmanlardan, nakliye verilerinden ve konuya aşina bir kaynaktan alıntı yaptı.
İran ham petrolünün büyük bir kısmı dünyanın en büyük enerji ithalatçısı olan Çin’e gidiyor. Almanya, İspanya ve Bulgaristan dahil olmak üzere birçok Avrupalı müşteri de İran’dan petrol ithal etti.
İran, Washington’un yasadışı yaptırımlarından kurtulma çabalarının ortasında, geçtiğimiz yıllarda petrol ihracatıyla ilgili resmi rakamlar yayınlamadı.
ABD, eski başkan Donald Trump yönetimindeki, resmi olarak Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak bilinen nükleer anlaşmadan Mayıs 2018’de vazgeçti ve anlaşmanın kaldırdığı tek taraflı yaptırımları yeniden yürürlüğe koydu.
Tahran’ın petrol ihracatı Mayıs 2018’den bu yana sınırlı. Ancak mevcut ABD Başkanı Joe Biden döneminde ihracat istikrarlı bir şekilde arttı.
Reuters, büyük bir uluslararası tanker izleme hizmeti olan Kpler’den alıntı yaparak , Mayıs ayında ham petrol ihracatının 2018’den bu yana en yüksek aylık oran olan 1,5 milyon varili (bpd) aştığını bildirdi.
ABD’nin 2015 nükleer anlaşmasından çekilmesinden önce, 2018’de ihracat kabaca günde 2,5 milyon varil idi.
İran, Mayıs ayında ham petrol üretimini günde 3 milyon varilin üzerine çıkardığını söyledi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) rakamlarına göre bu, küresel arzın yaklaşık %3’ü ve 2018’den bu yana en yüksek seviye olacak.