İranAvrupa

İran’ın Viyana’da gündemi, müzakere inisiyatifi

İran milli güvenlik yüksek konseyi İMGYK Sekreteri Ali Şamhani Viyana müzakerelerinde sonuca hızlı bir şekilde ulaşmak için müzakere inisiyatifinden söz etti.

İran ile 4+1 grubu ve Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi koordinatörü arasında sekizinci tur nükleer müzakereler Viyana’da devam ediyor.

Bu müzakerelerde İran heyetinin inisiyatifi ile bazı ilerlemeler kaydedildi; ancak başta ABD Başkanı Joe Biden olmak üzere, Batılı tarafların Amerika’nın eski yönetiminin illegal uygulamalarını telafi etmeye yanaşmadığı ve azami baskı politikasını sürdürdüğü için Washington’un Kapsamlı Ortak Eylem Planı KOEP nükleer anlaşmasına geri dönmesi ve müzakere süreci uzadığı anlaşılıyor.

İran İslam Cumhuriyeti ise sorumlu bir devlet olarak şimdiye kadar birçok kez KOEP nükleer anlaşmasını ihlal eden taraf Amerika olduğunu ve bu yüzden İran’a dayattığı yaptırımları kaldırarak bu anlaşmaya geri dönmesi ve yükümlülüklerini yerine getirip getirmediği de sınanması gerektiğini belirtti.

Bu doğrultuda İran milli güvenlik yüksek konseyi İMGYK Sekreteri Ali Şamhani Pazartesi günü twitter hesabında yaptığı açıklamada, Viyana müzakerelerine katılan ülkelerin olumlu olumsuz, her türlü hareketleri çıkarlarını temin etme doğrultusunda yapıldığını ve anlaşılır bir durum olduğunu belirtti.

Şamhani, İran’ın 4+1 grubu ile teamülünde etkili olan tek etken, İran milletinin çıkarları olduğunu, müzakerelerde etkili olan yeni bileşenleri sonuca hızlı bir şekilde ulaşmak için değerlendirdiklerini vurguladı.

Başa dön tuşu
Bugün 27 Haziran 2026 (21) içerik yüklenmiştir.