Kuzey Kore’nin keşif uydusu, roket arızası nedeniyle denize düştü.
Devlet medyası, Kuzey Kore’nin ilk askeri keşif uydusu fırlatmasının, roketin yeni geliştirilen ikinci aşama iticisinin arızalanmasının ardından başarısızlıkla sonuçlandığını bildirdi.
Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA) Çarşamba günü, yeni tip uydu taşıyıcı roket “Chollima-1″in fırlatılmasının, motor ve yakıt sistemindeki dengesizlik nedeniyle başarısız olduğunu, itici ve yükün denize düşmesine yol açtığını bildirdi.
KCNA’ya göre, Ulusal Havacılık ve Uzay Geliştirme İdaresi, Çarşamba günü yerel saatle 06:27’de Kuzey Pyongan Eyaletinin Cholsan İlçesindeki Sohae Uydu Fırlatma Sahasında planlandığı gibi “Chollima-1” üzerine yüklenen “Malligyong-1″i fırlattı.
Taşıyıcı roketin, normal bir uçuş yaparken birinci aşama ayrımından sonra ikinci aşama motorunun anormal çalışması nedeniyle itme gücü kaybıyla birlikte Kore’nin Batı Denizi’ne düştüğü belirtildi. yeni motor sisteminin” “düşük” olması ve kullanılan yakıtın “dengesiz” olması görevin başarısız olmasına yol açtı.
Ulusal Havacılık ve Uzay Geliştirme İdaresi sözcüsü, arızanın nedeninin enstitüdeki bilim adamları, teknisyenler ve uzmanlar tarafından araştırıldığını söyledi.
Kuzey Koreli yetkililer, yetkililer yeni sahneler arası testler yaptıktan sonra teknik sorunları düzelttikten sonra “en yakın gelecekte” ikinci bir fırlatmanın yapılacağının altını çizdiler.
Reuters, Middlebury Enstitüsü’nün Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Çalışmaları Merkezi’nde yardımcı profesör olan George William Herbert’in, görüntülerin başka bir aşamaya bağlanmak için tasarlanmış bir “ara aşama” bölümü de dahil olmak üzere bir roketin en azından bir kısmını gösterdiğini söylediğini aktardı.
Herbert, Kuzey Kore’nin yeni roketinin muhtemelen sıvı yakıtlı bir roket olduğunu ve içindeki yuvarlak, kahverengi nesnenin muhtemelen yakıt veya oksitleyici için bir itici gaz tankı olduğunu söyledi.
Kuzey Kore’nin roket fırlatması, Japonya ve Güney Kore’de bir dizi acil durum uyarı sistemini ve sirenleri tetikledi ve her iki ülkenin de sakinlerine sığınma çağrısı yapıldı. İlk raporların yayınlanmasından kısa bir süre sonra, Güney Kore İçişleri Bakanlığı Seul’de “hatalı” uyarılar yaptığını kabul etti.
ABD, Japonya ve Güney Kore, Kuzey Kore’nin başarısız füze fırlatmasını kınadı.
Bu arada, BM şefinin Birleşmiş Milletler sözcüsü, Kuzey Kore’nin füze fırlatmasına izin verilmediğini söyledi.
Genel Sekreter sözcüsü Stephane Dujarric yaptığı açıklamada, “Genel Sekreter, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti tarafından gerçekleştirilen askeri uydu fırlatmasını şiddetle kınamaktadır.” İlgili Güvenlik Konseyi kararlarına.
Kuzey Kore, uyduyu fırlatmadan önce, Kore Yarımadası yakınlarında devam eden askeri tatbikatlara yanıt olarak bir keşif uydusu fırlatacağını duyurdu.