Amerika’nın popülist başkanı döneminin en bariz özelliklerinden biri, onun uluslararası anlaşmalar ve sözleşmelere karşı negatif tutumudur. Trump bir çok anlaşmaya itina etmeksizin onlara karşı hatta saldırgan tutum izledi ve hatta Amerika’nın küresel sorumlulukları ve kıstasları da artan bir şekilde çiğneyerek azaltmaya devam ediyor. Bu konu tabi ki Amerika’nın başlıca rakibi yoğun şekilde endişelendiriyor.
Bu bağlamda kremlin sözcüsü Dimitri Peskov cumartesi günü yaptığı açıklamada, cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in Amerika’daki itirazları dikkate alarak Amerika’nın ahde vefasızlıkları ve uluslararası anlamlaşmalara bağlı kalmamasından endişeli olduğunu belirti.
Peskov “Putin’in Amerika’daki itirazlar durumunu dikkate alarak, başkan Donald Trump’a her türlü yeni anlaşma imzalamak için güvenemeyeceğini söyledi” dedi.
Bu arada Rusya dışişleri bakanlığı da cumartesi günü yaptığı duyuruda bu haftanın pazartesi ve Salı günlerinde Donald Trump’ın Avusturya temsilcisi Marshall Billingsley’nın Rusya dışişleri bakan yardımcısı Sergey Ryabkov ile birlikte “silahları kontrol anlaşmaların geleceği hakkında iki tarafın üzerine anlaştığı konular” hakkında bir araya geleceğini belirtti.
Trump yönetimi aralarında silah ve güvenlik konularındaki küresel anlaşmalardan ayrılma sürecini başlatmıştır. Washington’un Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması INF’ten ayrılmanın ardından Açık Semalar Antlaşması’ndan da ayrıldı. Diğer yandan Trump yönetimi Şubat 2021’de bitecek olan ve yeni Start olarak bilinen Stratejik Nükleer Silahlar Anlaşması’nı uzatmamaya yönelik mükerrer tehditleri de devam ediyor.
Trump başkanlık döneminde defalarca kendi şahsi çıkar ve maslahatı uyarınca özellikle de başkanlık kolltuğunu tekrar kazanmaya yönelik aşırı isteği konusunda hiçbir anlaşma veya verilen söze bağlı olmadığını, özellikle de ülke içinde ırkçılık ve polisin siyahilere yönelik aşırı şiddetine karşı daha önce benzeri görülmeyen itirazlarla karşı karşıya olduğu bir dönemde tekrar Beyaz Saray’a girebilmek için her şey yapabileceğini göstermiştir. Nitelik kendi twitter hesabında Amerikalı göstericileri kurşunlamakla tehdit ederek onları bastırmak için ulusal muhafızları görevlendireceğini yazdı.
Aslında Trump hiçbir ahlaki ilke veya siyasi sorumluluğa bağlı değildir ve pratikte fırsatçılık ve mevcut durumdan yararlanmaya çalıştığını göstermiştir. Amerika temsilciler meclisi Nancy Pelosi, Amerika ulusal güvenlik eski danışmanı John Bolton’un kitabındaki konulara işaretle, yapılan ifşaatları Donald Trump’ın Amerika başkanlığı için gereken şartlar ve hazırlığa sahip olmadığını gösterdiğini söyledi.
Hiç şüphesiz Trump’ın kişiliği, davranış tarzı ve çalışmaları özellikle de Amerika’daki geniş çaplı itirazlara gösterdiği tepkiler nedeni ile, Rusya cumhurbaşkanı Vladimir Putin hali hazırda Amerika başkanının uluslararası anlaşmalardan ayrılma alanında özellikle de silahların kontrolü ile ilgili anlaşmalarda Trump’a güvenemeyecek ve ikili veya çoklu anlaşmaların imzalanması için ciddi müzakerelerin yapılmasında ona umut bağlayamayacaktır.
Görünüşe göre Putin, Trump’ın ülkedeki itirazlara karşı tutumu ve olayları yönetme beceriksizliği nedeni ile onun üzerine bir başkan olarak hesap açama güvenini kaybetmiştir. Böylece Moskova açısından Amerika’nın görevde olan başkan ve hükümetine, ne tutum, ne verdiği veya vereceği sözler ve ne de sorumlulukları hakkında güvenilmez.
Hiç şüphesiz bu konu, silahların kontrolü konusunda uluslararası anlaşmalarda gelecek ikili müzakerelerde ve de Rusların bu konuda Amerikalılar ile teamül biçimi veya diğer ihtilaf konusu meselelerde hissedilir etkileri olacaktır.
Şimdi Ruslar esasen Trump’ın hasmane ve fırsatçılığı nedeni ile silah anlaşması konusu üzerine ve daha sonraki aşamalarda anlaşmaya uyma konusunda Amerika’nın sorumluluklarına bağlı kalacağı konusunda büyük şüpheler duyduğu anlaşılıyor.