Reisi: Uluslararası adil düzen için doları ortadan kaldırmak gerek

FHA- İslami İran Cumhurbaşkanı, Şanghay İşbirliği Teşkilatı 23. Zirve Toplantısının açılışında yaptığı konuşmasında “Askeri girişimlerin yanında batılı istila düzenine zemin hazırlayan faktörlerden biri doların istilasıdır” dedi.FHA- Cumhurbaşkanı Ayetullah Seyyid İbrahim Reisi, Şanghay İşbirliği Teşkilatının 9. üyesi olarak dün, bu bölgesel önemli teşkilatın 23. zirve toplantısının açılışında yaptığı konuşmasında, üye ülkelerin birlik ve barış ortamı oluşturmaya ilişkin en büyük kapasitelerinin medeniyet kapasitesi olduğunu vurguladı.
Cumhurbaşkanı Reisi bu konuda “Bu eski kıtanın yeniden canlandığı mevcut şartlarda ahlak, maneviyet, adalet, akılcılık ve insani keramete saygıyla yeniden medeniyet kaynağı olması gerekiyor. “Büyük medeniyet ailesi”nin sembolü sayılan Şanghay İşbirliği Teşkilatı bugün, bölgesel yakınlaşma ve güvenlik yaratacak işbirliğine dair yeni ufuklar oluşturabilecek konumdadır” şeklinde konuştu.
Konuşmasına, İran İslam Cumhuriyetinin Şanghay İşbirliği Teşkilatının 9. resmi üyesi olarak kabul edilemesinden ve bu arada Hindistan’ın bu zirve toplantısına ev sahipliği yapmasından dolayı İran halkı ve Hükümeti adına teşekkürlerini ifade etmekle başlayan Cumhurbaşkanı Reisi ayrıca “İran İslam Cumhuriyeti, önemli özellik ve kapasitelerle gelişmekte olan bir teşkilat olarak Şanghay İşbirliği Teşkilatının siyasi, güvenlik ve ekonomik işbirliği düzeyinin arttırılması yönünde büyük bir konuma sahip olduğuna inanıyor. Buna göre, İran İslam Cumhuriyetinin bu teşkilata resmi üyeliğinden kaynaklanacak meziyetler şüphesiz tarihte kalacaktır” diye vurguladı.
Ayetullah Reisi daha sonra, İslami İran’ın işbirliği konusuyla ilgili olarak Şanghay Teşkialtında oynayabileceği rollerden söz ederken “Biz aynı zamanda siber suçlar ve örgütlü uyuşturucu maddeyle mücadele alanlarında bu teşkilatla işbirliğinde bulunmaya hazırız” dedi.
Cumhurbaşkanı Reisi konuşmasının devamında ekonomik işbirliği konusuyla ilgili olarak “Geçmişten gelen tecrübelere dayandığımızda görüyoruz ki, askeri girişimlerin yanında batılı istila düzenine zemin hazırlayan faktörlerden biri dolarn istila kurmasıdır. Buna göre, uluslararası adil bir düzeni biçimlendirme yönünde gösterilecek her tür çaba için önce, bölgesel iç münasebetlerde bu istila aracının ortadan kaldırılması lazım” dedi.
Reisi ayrıca “uluslararası ticarette ve teşkilatın üyeleri ve bunların ticari ortakları arasındaki mali mübadelelerde ulusal dövizlerin kullanılması konusu daha ciddi bir ilgi istiyor” diye vurguladı.
