HaberlerDünyaİranOrtadoğu

Şemhani: İran’ın Şanghay İşbirliği Örgütü üyeliği için siyasi engeller kalktı

İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Ali Şemhani, İran’ın Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) üyeliği önündeki engellerin kalktığını söyledi.

Şemhani, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Rusya Milli Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Nikolay Patroşev ile Afganistan, Suriye ve Fars Körfezi gelişmelerini incelediğini belirtti.

Şemhani, İran’ın ŞİÖ üyeliği önündeki siyasi engellerin kalktığını belirterek, teknik konuların tamamlanması ile İran’ın üyeliğinin nihaileşeceğini söyledi.

Şanghay İşbirliği Örgütü’nün (ŞİÖ) temeli 1995 yılında Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Rusya ile Çin arasında birbirlerine düşman olmadıklarını askeri güvence altına alan anlaşmalarla atılmaya başlandı.

1996 yılında, Çin, Rusya, Kırgızistan, Tacikistan ve Kazakistan üye ülkeler arasında güvenin arttırılması, sınır bölgelerinin silahsızlandırılması ve bölgesel işbirliğinin teşvik edilmesi amacıyla ‘Şanghay Beşlisi’ni oluşturdu.

2001 yılında Özbekistan çekimser tavrından vazgeçerek bu uluslararası oluşuma katılma kararı aldı. Örgüt resmen 15 Haziran 2001’de kuruldu. Örgütün merkezi Çin’deki Şanghay şehri seçildiği için adı da Şanghay İşbirliği Örgütü oldu.

2015 yılında Hindistan ve Pakistan’ın örgüte üyeliği kabul edildi ve bu konu 2017 liderler zirvesinde onaylandı.

Başa dön tuşu
Bugün 30 Eylül 2023 (10) içerik yüklenmiştir.