Şeyh Ömer El-Bergusi uzun bir aradan sonra özgürlüğüne kavuşuyor

Siyonist İsrail Mahkemesi, Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas) liderlerinden Şeyh Ömer Bergusi’yi aylar süren idari tutukluluğun ardından serbest bırakma yönünde karar aldı.
İşgal güçleri 31 Mart 2020 Salı günü, Bergusi (Ebu Asıf) ile oğlu Muhammed’i Batı Şeria’nın Ramallah şehrinin kuzeyindeki Kuber köyünde bulunan evine baskın düzenleyip gözaltına almıştı.
Filistin’deki direnişin sembol isimlerinden biri olan, şehit Salih Bergusi ile esir Asım Bergusi’nin babaları Şeyh Ömer Bergusi, 25 yılını işgal zindanlarında çeşitli hastalıklardan muzdarip bir şekilde geçirdi. Bergusi’nin ailesi de işgalciler tarafından ağır baskılara maruz kaldı ve evleri yıkıldı.
Ebu Asıf, işgalcilerle yapılacak müzakerelerin Filistin halkına haklarını geri kazandıramayacağını, direnişin izzet ve onur yolu olduğunu ifade etmişti.
Ömer el-Bergusi, kardeşi Nail ile birlikte 1978 yılında İsrailli yerleşimcilerin öldürüldüğü bir operasyonu gerçekleştirmekle suçlanıyor.
41 yıl esaret hayatı yaşayan kardeşi Nail El-Bergusi ilk olarak 1978 yılında 19 yaşındayken tutuklandı, esir takası anlaşması kapsamında 2011’de serbest bırakıldı. Ancak belli aralıklarla birçok kez gözaltına alındı. Son olarak da 20 Haziran 2014’te işgal güçleri tarafından yeniden tutuklanıp müebbet hapis cezasına çarptırıldı.
