Siyonist İsrail işgal rejimi, Gazze’ye yönelik hava saldırılarını ve topçu atışlarını aralıksız sürdürüyor

İsrail işgal rejimi, Gazze’ye yönelik hava saldırılarını ve topçu atışlarını aralıksız sürdürüyor, daha fazla sivili öldürüyor.
Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında son 48 saatte en az 92 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.
Saha muhabirlerinin verdiği bilgiye göre, İsrail’in cumartesi günü şafak vakti düzenlediği saldırılarda en az 30 kişi hayatını kaybetti.
Gazze’nin güneyinde, özellikle Han Yunus’ta, İsrail rejiminin “güvenli bölge” olarak ilan ettiği el-Mavasi’de yerinden edilmiş ailelerin barındığı çadırlara İsrail helikopterinin düzenlediği saldırıda beş kişi öldü.
Aynı bölgede yerinden edilmiş bir ailenin kaldığı bir başka çadırın İsrail güçleri tarafından bombalanması sonucu ikisi çocuk, biri kız olmak üzere dört kişi daha hayatını kaybetti.
İsrail’in Han Yunus’ta düzenlediği saldırıda mülteci kampının batı kesiminde bir ailenin evi hedef alındı. Saldırıda iki kişi öldü, biri kadın, 15’i çocuk 20 kişi yaralandı.
Kentin doğusunda da bir kadın ve oğlu İsrail saldırısında öldürüldü.
Rafah’ta, şehrin kuzeydoğusundaki bir köyü hedef alan bir drone saldırısında iki kadın hayatını kaybetti. İsrail güçleri ayrıca Rafah’ın kuzeyindeki bir konut bloğunun tamamını yıktı.
Gazze’nin merkezinde, bir İsrail keşif uçağının bir grup insana saldırması sonucu bir kişi öldü ve birkaç kişi yaralandı. Nuseyrat mülteci kampına düzenlenen saldırıda iki kişi daha öldü, el-Bureyj kampına düzenlenen ayrı bir saldırıda ise üçüncü bir kişi öldü ve birkaç kişi yaralandı.
Gazze’nin güneydoğusundaki El-Zeytun semtinde, sakinler, bir gün önce İsrail güçlerinin vurduğu evlerinden yaklaşık 100 metre uzaklıktaki bir evin çatısında bir kadın ve çocuğunun cansız bedenlerini buldular.
Aynı mahallede, yerinden edilmiş kişilerin barındığı bir çadırın İsrail insansız hava aracı tarafından bombalanması sonucu beş kişi daha hayatını kaybetti.
Bu arada, İsrail’in Gazze Şehri’nin batısındaki bir çadır alanına düzenlediği saldırıda ölü sayısı 5’e yükseldi.
Gazze’nin kuzeybatısındaki bir caminin yakınında gerçekleşen drone saldırısında çok sayıda kişi yaralandı, yaralılar el-Şifa Tıp Merkezi’ne kaldırıldı.
İsrail saldırıları ayrıca Gazze’nin kuzeyine de yayıldı. Beit Lahia’da bir hava saldırısı dört kişiyi öldürdü ve diğerlerini yaraladı, topçu ateşi ise kasabanın kuzeybatı bölgelerini hedef aldı. Beit Hanoun’da ayrı bir hava saldırısında birkaç kişi yaralandı.
Gazze Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, “Son 48 saatte Gazze Şeridi hastanelerine 92 şehit ve 219 yaralı getirildi.”
Bakanlık ayrıca, “İsrail’in soykırım savaşından 7 Ekim 2023’ten bu yana hayatını kaybedenlerin sayısı 51 bin 157’ye, yaralıların sayısı ise 116 bin 724’e yükseldi.” ifadelerini kullandı.
Bakanlık, 18 Mart 2025’te kısa süreli ateşkesin ardından Gazze’ye yönelik soykırım savaşının yeniden başlamasından bu yana “1.783 şehit ve 4.683 yaralı” kaydedildiğini ekledi.
‘Tasarımsal yoksunluk’
BM İnsani İşler Ofisi (OCHA) yetkilisi Jonathan Whittall da Cuma günü kaydettiği video mesajında, İsrail’in Gazze’ye uyguladığı sürekli ablukanın Gazze Şeridi’ndeki yaşamın tüm alanları için felaket niteliğinde olduğunu söyledi.
Gazze’nin güneyindeki Refah’tan konuşan bir yetkili, “Bugün Gazze’de insanlar hayatın temel ihtiyaçlarından mahrum bırakılıyor.” dedi.
Gazze’nin güneyindeki Refah kentindeki Kuveyt Hastanesi’nde görevli çocuk doktoru Dr. Hazem Musleh, İsrail saldırılarının giderek artan etkisi nedeniyle daha fazla çocuğun hayatını kaybettiğini veya risk altında olduğunu anlatıyor.
Hastane, onlarca başka hastane gibi savaşın başlangıcından bu yana çok sayıda İsrail hava saldırısına maruz kaldı.
İsrail ordusu, 2 Mart’tan bu yana ilaç ve tıbbi ekipman da dahil olmak üzere Gazze’ye her türlü kaynağın girişini engelliyor.
BM’nin Dünya Gıda Programı da Cumartesi günü, yüz binlerce insanın açlık riski altında olduğu gerekçesiyle “Gazze’nin şu anda yiyeceğe ihtiyacı var” uyarısında bulundu.