DünyaHaberlerİranOrtadoğu

Siyonist İsrail’deki Weizmann Enstitüsü, İran füzelerinin yol açtığı hasar nedeniyle öğrenci alımını yarıya indirdi

İsrail’in en önemli askeri-bilim merkezi, rejimin Haziran ayında Tahran’a yönelik saldırısında İran füzelerinin binalarına verdiği hasar nedeniyle öğrenci kayıtlarını yarı yarıya azalttı.

Haziran ayında, İsrail rejiminin İran’a yönelik saldırganlığının en yoğun olduğu dönemde, Rehovot’taki Weizmann Bilim Enstitüsü, İslam Devrim Muhafızları Ordusu’nun (DMO) füze saldırılarına hedef olmuş ve bu saldırılar sonucunda birçok binada önemli hasar meydana gelmişti.

Saldırı sonucunda tesisler, bilimsel ekipman ve araştırma verileri yok edildi, enstitünün kapasitesi düşürüldü ve ilerlemesi engellendi; asıl amaç rejimin yayılmacı politikasını ilerletmekti.

Enstitü, İran füze saldırısının yol açtığı hasar nedeniyle bu yıl birinci sınıfa kabul edilen tıp öğrencisi sayısının yaklaşık yüzde 50 oranında azaltılacağını duyurdu.

Çarşamba günü basında çıkan haberlerde, enstitünün yeni dönem için ilk planının 40 öğrenci kabul etmek olduğu, ancak kapasitesinin sınırlı olması nedeniyle şimdilik sadece 20 öğrenci kabul edeceği belirtildi.

Açıklamada, “Güvenlik olaylarının etkisinin olduğu ve bizi dikkatli davranmaya, akademik ve araştırma standartlarımızı çok yüksek tutmaya zorladığı şüphesizdir” denildi.

Enstitü, iki araştırma binasının tamamen yıkılmasına neden olan iki İran füzesiyle doğrudan vuruldu. Ancak, İran saldırılarında enstitüdeki toplam 112 bina hasar gördü; bunların 60’ı laboratuvar binası ve 52’si konut binasıydı. Vurulan binalar arasında 52 araştırma laboratuvarı ve 6 hizmet laboratuvarı da vardı. Enstitünün birçok projesi durduruldu.

Sahayı ziyaret eden İsrailli yetkililer, kaybolan verilerin değeri ve kiralanan laboratuvarların işletme maliyeti hariç, binalara ve ekipmanlara verilen doğrudan zararın yaklaşık yarım milyar doları bulduğunu tahmin ediyor.

İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun Weizmann Enstitüsü’ne yönelik saldırısı, İsrail rejiminin üst düzey İranlı askeri komutanları, nükleer bilim insanlarını ve kadınlar ve çocuklar da dahil olmak üzere sivilleri öldürmesinden saatler sonra başlatılan Gerçek Vaat II Operasyonu’nun bir parçası olarak gerçekleşti.

Weizmann Enstitüsü, bilgi toplama, veri yardımı sağlama ve rejimin yayılmacılığını destekleyen İsrail askeri-endüstriyel kompleksine hizmet verme konusundaki iyi belgelenmiş rolü nedeniyle IRGC analistleri tarafından meşru bir askeri hedef olarak değerlendirildi.

Başa dön tuşu
Bugün 15 Ekim 2026 (28) içerik yüklenmiştir.