Taliban heyetinin Pakistan’daki istişareleri

Taliban’dan bir heyet, Pakistanlı yetkililerle istişarelerde bulunmak üzere, İslamabat’a giderek, bu ülke yetkilileriyle görüş teatisinde bulundu.
Taliban Hükümet Sözcüsü En’amullah Semengani bu hususta twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Taliban geçici hükümetinin Maliye Bakanlığı’ndan 4 kişilik bir heyetin Pakistanlı yetkililerle, işbirliğini güçlendirme yollarını ele aldıklarını duyurdu.
Bundan önce de Taliban yönetimi Dışişleri Bakanı Emirhan Mütteki başta olmak üzere üst düzey bazı Taliban yetkilisi, İslamabat’a giderek bu ülke yetkilileri ile görüşmelerde bulunmuştu.
Taliban heyetinin Pakistan ziyareti, son haftalarda, Taliban ile Pakistan ilişkilerinin, ortak sınırda duvar inşası nedeniyle gerginleştiği bir sırada gerçekleşti.
Pakistan İçişleri Bakanı Şeyh Reşid Ahmed, Afganistan ile sınırlarda duvar inşası meselesinin Taliban yönetimi ile çözüme kavuştuğunu ve bu projenin devam edeceğini açıklamasına rağmen, Taliban yönetimi yetkilileri bu meseleyi reddederek, İslamabat ile ortak sınırlarda duvar inşasının devamı konusunda anlaşma yapılmadığını bildirdi.
Taliban ile Pakistan hükümeti arasında sınırda duvar inşa etme meselesinin yansıra, Pakistan Enformasyon Bakanı’nın Taliban’ı radikal ve gerici bir rejim olarak tanımlaması, iki taraf arasında zaten var olan gerilimi daha da tırmandırmıştır.
Pakistan Enformasyon Bakanı Fuad Çuadrı, olukça sert bir şekilde yaptığı açıklamada, Pakistan komşuluğunda Taliban’ın kurduğu radikal rejiminin iktidara gelmesinden sonra, bu grubun başta kadın hakları olmak üzere çeşitli konulara karşı düşüncelerinin riskinin Pakistan için de tehlikeli olduğunu söyledi.
Pakistan Enformasyon Bakanı’nın Taliban karşıtı bu sert açıklaması, bazı haber kaynaklarının Afganistan’da kadınların kendi mahremleri beraberinde olmadan seyahat edemeyeceklerini duyurmasının ardından geldi.
Bu şartlarda, Taliban yönetiminden bir heyet Pakistan’a giderek, iki ülke arasında yaşanan gerilimi çözüme kavuşturmaya çalışıyor.
Taliban yönetimi, Pakistan ile gerilimin sürmesi halinde, bu ülkenin Taliban’a desteğinin azalabileceğini, bunun Taliban için ileride daha büyük sorun ve kısıtlamalara yol açabileceğinin çok iyi farkındadır.
Taliban’ın Afganistan’da iktidara geldiği 15 ağustos tarihinden beri Pakistan, bu gruba bölgesel ve uluslararası düzeyde en fazla yardım yapan yegane ülke olmuştur. Pakistan hükümeti defalarca uluslararası camiayı Taliban’ın iktidarını tanımasını ve bu ülkeye yardımda bulunmaya çağırmıştır.
Taliban yönetimi de Pakistan’ın bu grubun Afganistan’daki iktidarı için yardım ve destek verme noktasındaki konumunun farkında olduğu için, İslamabat’a bir heyet göndererek, meseleleri derinleşmeden çözüme kavuşturmaya ve yaşanan bazı anlaşmazlıkları diyalog yoluyla aşmaya çalışıyor.
Ancak Pakistan Enformasyon Bakanı’nın de sert şekilde eleştirdiği noktalar ve Taliban’ın kısıtlayıcı politikaları, iki taraf arasında görüşme ile çözüme kavuşabileceği cinsten olmadığı anlaşılıyor; çünkü, başta kadınlar olmak üzere fganistan’da bazı kesimlere karşı uygulanan kısıtlamalar, Taliban’ın ideolojisinin bir parçasını teşkil ediyor. Bunun için Taliban’ın bu gibi konuları gözden geçirmesi pek mümkün gözükmüyor.
Oysa Pakistan Enformasyon Bakanı’nın sözlerine göre, Taliban’ın kadınlara yönelik görüşleri ve kısıtlamaları, Pakistan için de tehlike ve riskler doğurabilir. Buna ilaveten, Pakistan’ın Taliban’ın radikal düşüncelerine destek vermesi, İslamabat’ın bölgesel ve uluslararası düzeydeki konum ve prestijine de zarar verebilir.