Ukrayna

Ukrayna tahılının zengin ülkelere büyük sevkiyatı

Ukrayna Hububat İhracatı Koordinasyon Merkezi, bu ülkeden ihraç edilen tahılın büyük bir bölümünün zengin ülkelere gönderildiğini doğruladı.

İstanbul’daki Karadeniz Tahıl Girişimi Ortak Koordinasyon Merkezi tarafından hazırlanan istatistiklere göre, bu anlaşmanın imzalanmasından 22 Ekim (Cumartesi) tarihine kadar Ukrayna’dan 8 milyon 284 bin 220 ton tahıl ihraç edildi.

Birleşmiş Milletler’in sözkonusu merkezdeki temsilcisi de, bu dönemde Ukrayna’nın tahıl ihracatının %50’sinin yüksek gelirli ülkelere, %24’ünün orta gelirli ülkelere ihraç edildiğini bildirdi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in “Ukrayna’dan yapılan tahıl sevkiyatının sadece zengin ülkelere gittiği” yönündeki açıklamalarını haklı bulduğunu söylemişti.

Erdoğan, “Sayın Putin’in haklı olduğu bir konu var. Tahıl sevkiyatında, gelen tahıllar maalesef zengin ülkelere gidiyor, fakir ülkelere değil” diyerek, eleştiride bulunmuştu.

Türkiye Cumhurbaşkanı, “Temennimiz odur ki, bir an önce Rusya tarafından da tahıl sevkiyatını başlatalım ve gerçekten fakir olan ülkelere de bu tahılı ulaştıralım” ifadelerini kullandı.

Başa dön tuşu
Bugün 15 Ekim 2026 (13) içerik yüklenmiştir.