AmerikaAsyaAvrupaDünyaİranOrtadoğu

Viyana müzakerecilerinin aşamalı İran nükleer anlaşması üzerinde anlaştıkları iddia ediliyor..

İran medyası, rapordaki bazı iddialara itiraz etti.

ABD ve İran’ın 2015 İran nükleer anlaşmasının yeniden canlandırılması konusundaki müzakereleri son aşamasına girerken, 17 Şubat’ta yayınlanan bir rapor, müzakerecilerin yeni anlaşmanın nasıl uygulanacağını özetleyen 20 sayfalık bir anlaşma taslağı üzerinde anlaştığını iddia etti.

Rapora göre, önlemler aşamalı olarak uygulanacak. Üç diplomattan alıntı yapan Reuters , ilk aşamada Tahran’ın zenginleştirmeyi yüzde 5’in üzerinde durdurmasını içereceğini söyledi.

İsmi açıklanmayan diplomatlar, bu aşamanın ABD yaptırımları kapsamında Güney Kore bankalarında tutulan İran fonlarının kilidinin açılmasını içereceğini söyledi.

Güney Kore’deki finans kurumları İran fonlarında yaklaşık 7 milyar dolar tutuyor.

Tahran defalarca bu fonların serbest bırakılması için çağrıda bulundu. ABD 2018’de Tahran’a yaptırım uygulamadan önce, Güney Kore İran petrolünün en büyük ithalatçılarından biriydi.

Ancak İran medyası, ABD ve Avrupalı ​​mahkumların İran tarafından serbest bırakılmasının anlaşma için bir gereklilik olduğunu öne süren bir iddia da dahil olmak üzere rapordaki bazı iddialaraitiraz etti 

İsmi açıklanmayan İranlı yetkililere atıfta bulunan Nur haber kuruluşu, Viyana görüşmelerinde tutukluların serbest bırakılması veya değiştirilmesi konusunun gündemde olmadığını söyledi.

Nur News, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarının kaldırılmasının ABD ile İran arasında doğrudan görüşmeleri gerektireceği ,yönündeki iddiaları da çürüttü.

İran, geçen yıl 29 Kasım’da müzakerelerin yeniden başlamasından bu yana Avusturya’nın başkentinde Çin, Fransa, Almanya, Rusya ve İngiltere temsilcileriyle müzakereler yürütüyor.

Müzakereler, 2018’de dönemin ABD Başkanı Trump’ın tek taraflı olarak anlaşmadan çekilmesi ve Tahran’a ağır yaptırımlar uygulamasıyla çöken anlaşmayı yeniden canlandırmayı amaçlıyor.

ABD yaptırımlarının tamamen kaldırılması, müzakerelerin başlamasından bu yana ,İran hükümetinin ana talebi oldu.

İran, 2015 anlaşmasının parça parça yeniden canlandırılmasını reddetti ve gelecekteki ABD yönetimlerinin nihai bir anlaşmanın şartlarını feshetmesini engelleyecek garantiler istedi

Başa dön tuşu
Bugün 06 Ekim 2026 (63) içerik yüklenmiştir.