
İran Gümrüğü, 145 ülkeye 43 milyar dolardan fazla petrol dışı mal ihraç edildiğini ve bu ürünlerin en büyük müşterisi ve alıcısının yaklaşık %28 pay ile Çin olduğunu duyurdu.
İSNA haber ajansının bildirdiğine göre İran gümrüğü tarafından yayınlanan son istatistiklere göre, bu yılın 1 Ocak tarihine kadar dünyanın 145 ülkesine 43 milyar 87 milyon dolardan fazla bir değere sahip olan 97 milyon 834 bin tondan fazla farklı türde İran ürünü ihraç edildi.
Bu veriler geçen yılın aynı dönemine göre ağırlık bazında yüzde 2,86, dolar bazında ise yüzde 19,06 büyüdü.
İran’ın petrol dışı ürünleri 145 ihracat noktasına gitmesine rağmen, bu ürünlerin yüzde 86’sından fazlası Çin, Irak, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Hindistan, Afganistan, Pakistan, Umman, Endonezya ve Rusya’dan oluşan 10 ülkeye ihraç edildi.
Bu listede Çin, 11 milyar 854 milyon doları aşan cirosu ile ilk sırada yer alıyor ve bu pazarda yüzde 27,51’lik pay ile İran mallarının en büyük müşterisi konumunda.