HaberlerİranKafkasyaOrtadoğu

20 Ocak faciası Tahran’da lanetlendi

Azerbaycan’ın İran Büyükelçisi Civanşir Ahundov, 20 Ocak faciasının Azerbaycan Cumhuriyeti halkının zihnine tarihi bir gün olarak kazındığını vurguladı.

Eski Sovyet, bugünkü Rus Kızıl Ordusunun 21 yıl önce Azeri Türklerine uyguladığı hunhar katliam, İran’da lanetlendi.

Tahran Üniversitesi dün, 1991’de Bakü’de yaşanan 20 Ocak faciasını anma oturumuna ev sahipliği yaptı.

Oturuma katılan Azerbaycan Cum. İran Büyükelçisi Civanşir Ahundov, 21 yıl önce Sovyetler Birliği Kızıl Ordusunun, Azeri halkına eşi görülmemiş bir katliam uyguladığını, bu kanlı saldırılarda yüzlerce insanın bağımsızlık uğruna canını feda ettiğini kaydetti.

Bu faciayı, Sovyetler Birliği tarafından işlenen çok sert ve büyük bir siyasi hata olarak niteleyen Ahundov, Sovyet KIzıl Ordusunun son günlerinde tüm askeri imkanlarını seferber ederek Azerbaycan Cumhuriyeti halkının özgürlükçü hareketini bastırmaya çalıştığını ve bu süreçte kadınları, çocukları ve yaşlıları bile katletmekten çekinmediklerini vurguladı.

Ahundov, “ 20 Ocak acı bir anıdır ve Rusların Azerileri katlettiği tarihi bir gün olarak Azerbaycan milletinin yüreğine kazınmıştır” dedi.

Başa dön tuşu
Bugün 08 Ağustos 2026 (53) içerik yüklenmiştir.